Clicky


OM: geen nieuw licht op moordzaak De Vries door nieuwe stukken

OM: geen nieuw licht op moordzaak De Vries door nieuwe stukken
11-07-2022 12:00 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De door het Openbaar Ministerie ingebrachte stukken in de moordzaak Peter R. de Vries "werpen geen nieuw licht" op de strafzaak tegen de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord. Dat betoogde de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Amsterdam, waar een extra ingelaste zitting in de zaak plaatsvindt.

Tegen de verdachten Delano G. (22) en Kamil E. (36) is op 7 juni een levenslange gevangenisstraf geëist. De advocaten van E. zien in de toegevoegde informatie wel degelijk een nieuw licht. "Dit kan het verschil maken tussen een tijdelijke straf of levenslang."

Op 30 juni sloot de rechtbank het onderzoek tegen G. en E. formeel. Vorige week echter zond het OM nieuwe stukken aan de rechtbank en de advocaten van de verdachten. Het gaat om verklaringen van een beschermde getuige, die zou hebben verteld over mogelijke opdrachtgevers van de moord. Volgens de advocaat van E. zou de getuige hebben verteld dat hun cliënt onder druk werd gezet om mee te werken aan de moord. "Anders zou hij zelf worden gedood", zei Ayse Çimen.

De Vries werd op 6 juli vorig jaar in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later in een ziekenhuis. De getuige zou de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi in verband hebben gebracht met de moord. De Vries was vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces tegen onder anderen Taghi. Vrijwel van meet af aan is aangenomen dat de opdracht voor de moord van Taghi afkomstig zou zijn. Eerder werden de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Het OM heeft de nieuwe stukken pas vorige week ontvangen, aldus de officier. Justitie vond het noodzakelijk het pakket aan de rechtbank en de advocaten te sturen, omdat zij zich zelfstandig een oordeel moeten kunnen vormen over de relevantie ervan. Wat de officier betreft zijn ze niet van belang voor het oordeel van de rechter over de strafzaak tegen de twee vermoedelijke uitvoerders. De rechtbank kan op 14 juli gewoon als gepland uitspraak doen, vindt het OM. De rechtbank zal daar waarschijnlijk later maandag over beslissen.

Vorige week werd bekend dat er drie nieuwe verdachten zijn aangehouden in het grootscheepse rechercheonderzoek naar de moord op De Vries. Het gaat om de 27-jarige Krystian M., die de beide uitvoerders rechtstreeks zou hebben aangestuurd. Daarnaast zijn - op Curaçao en in Spanje - twee mannen opgepakt die ten tijde van de moordaanslag ter plaatse video's zouden hebben gemaakt, om die op sociale media te verspreiden.