Clicky


Oekraïne meldt start tegenoffensief in regio Cherson

Oekraïne meldt start tegenoffensief in regio Cherson
12-07-2022 10:15 | Buitenland | auteur ANP/DPA

NOVA KACHOVKA - Oekraïne is naar eigen zeggen een tegenoffensief begonnen in de zuidelijke regio Cherson. Doelwit is de stad Nova Kachovka op de zuidelijke oever van de rivier de Dnjepr.

Volgens de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette gebied zijn bij beschietingen door Oekraïense eenheden in de nacht van maandag op dinsdag honderden woningen, een ziekenhuis en een opslagplaats met salpeterzuur getroffen en zijn zeker zeven doden en tientallen gewonden gevallen. De Oekraïners zouden in Nova Kachovka burgerdoelen hebben beschoten met behulp van een Amerikaans mobiel raketsysteem van het type M142-HIMARS.

De Oekraïense strijdkrachten meldden de beschieting van een wapenopslagplaats in de stad, die bijna 60 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Cherson ligt. Kiev heeft aangekondigd de bezette gebieden te heroveren en heeft de bevolking aan het front opgeroepen te vertrekken. De meldingen van de strijdende partijen zijn niet te verifiëren.

Aan het begin van de Russische aanval op Oekraïne in februari is het gebied ten zuiden van de Dnjepr snel ingenomen door Russische troepen die vanuit de Krim aanvielen. De stad Cherson op de noordelijke oever van de Dnjepr viel daarbij ook in Russische handen. Rusland en de pro-Russische Oekraïense bondgenoten proberen de regio te 'russificeren', onder meer met een nieuwe pro-Russische leiding, de Russische munteenheid, Russische media en het aanbieden van Russische paspoorten.