Clicky


Jarenlange gevangenisstraffen voor deelname aan criminele drugsorganisatie

Jarenlange gevangenisstraffen voor deelname aan criminele drugsorganisatie
12-07-2022 14:49 | Misdaad | auteur Redactie

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag vijf broers en twee andere mannen uit Den Haag veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor hun deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in cocaïne en heroïne. De rechtbank vindt bewezen dat zij harddrugs in bezit hadden, daarin handelden en voorbereidingen troffen om de drugs Nederland binnen te smokkelen. Verder hebben zij crimineel geld witgewassen.

Een van de leiders van de organisatie moet tien jaar en acht maanden de gevangenis in (in dit geval de maximumstraf). Een andere leider had ook zo'n straf verdiend, maar de rechtbank kan volgens de wet niet meer dan 55 maanden cel opleggen, omdat deze man niet lang geleden ook al lange gevangenisstraffen voor drugsfeiten en witwassen had gekregen. De anderen krijgen straffen van acht, zeven, vier en drie jaar opgelegd.  De mannen moeten van de rechtbank direct weer de cel in. Twee van hen zijn inmiddels gevlucht; naar hen wordt gezocht.

De mannen gebruikten speciale telefoons van EncroChat en SkyECC waarmee ze versleutelde chatberichten konden versturen. Die berichten maakten duidelijk dat zij heel vaak met elkaar en met anderen spraken over harddrugs en geld, hoe ze die drugs over zee konden vervoeren en aan land konden brengen. Ook stuurden ze foto's van blokken cocaïne en heroïne en van grote stapels bankbiljetten. Deze berichten gaven de rechtbank een goed beeld van het aandeel van  elk van de mannen in de criminele organisatie: zo zorgden er een paar voor de handel, waren anderen verantwoordelijk voor de verkoop in Europa, terwijl weer een ander niet meer dan een loopjongen was.

De chatberichten waren verkregen door een computerhack die in Frankrijk heeft plaatsgevonden na samenwerking van diverse landen. De advocaten van de mannen vonden dat in strijd met de wet, maar de rechtbank oordeelt dat deze berichten rechtmatig zijn verkregen en als bewijs mogen worden gebruikt. 

In deze zaak zijn twee auto's in beslaggenomen, waarin meer dan 150 kilo cocaïne en 80 kilo heroïne werd gevonden en grote boodschappentassen met miljoenen aan contant geld. Het geld en de drugs waren verstopt in verborgen ruimtes, die met een afstandsbediening te openen waren.  Daarnaast gebruikten de mannen de woning van een van hen als plek waar ze elkaar ontmoetten en drugs verhandelden. 

Bij het bepalen van de hoogte van de straffen heeft de rechtbank meegewogen dat het gebruik van harddrugs verslavend is en zorgt voor allerlei soorten criminaliteit. De georganiseerde handel in drugs heeft een ontwrichtende en ondermijnende invloed op de samenleving. De grote geldbedragen die omgaan in de drugshandel kunnen leiden tot corruptie bijvoorbeeld om de drugstransporten ongemerkt op locatie te krijgen.