Clicky


TNT Express boekt minder winst

TNT Express boekt minder winst
01-08-2011 09:55 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - TNT Express heeft in het tweede kwartaal van 2011 minder winst geboekt dan in dezelfde een periode een jaar eerder, waarbij verbeteringen in Europa niet konden opboksen tegen herstructureringskosten en verliezen in Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

De onderneming herhaalt maandag voorbeurs dit jaar EUR50 miljoen aan kosten te willen besparen, met daarmee samenhangende lasten en afwaarderingen van naar verwachting circa EUR45-65 miljoen. In het tweede kwartaal werd voor EUR5 miljoen aan herstructureringskosten geboekt.

De omzet steeg ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010 met 0,9% naar EUR1,8 miljard, maar het operationeel resultaat daalde met EUR14 miljoen naar EUR46 miljoen.

De nettowinst daalde naar EUR4 miljoen, tegen EUR26 miljoen een jaar eerder.

Het is de eerste keer dat TNT Express als zelfstandig bedrijf kwartaalcijfers bekendmaakt. In mei werd de onderneming afgesplitst van TNT nv, dat verder ging onder de naam PostNL nv (PNL.AE).

Het bedrijf zag de resultaten in EMEA (Europa/Midden-Oosten/Afrika) verbeteren, onder meer door prijsverhogingen en kostenbeheersing. De omzet per zending steeg over de verslagperiode met 2,9%

In Azie blijft de onderneming kampen met een volatiele en afzwakkende vraag op de lijn Azie-Europa en wordt dit jaar slechts een gedeeltelijk herstel verwacht.

In Brazilie, waar TNT Express eerder fors moest afwaarderen door integratieproblemen, loopt de hersteloperatie volgens plan. Het bedrijf nam in het tweede kwartaal voor EUR12 miljoen aan herstructureringskosten en eenmalige lasten en verwacht in die regio nog steeds in de tweede helft van 2012 terug te keren naar winstgevendheid.

TNT Express keert een interimdividend van EUR0,04 per aandeel uit.

Het aandeel TNT Express sloot vrijdag op EUR7,05. Sinds de afsplitsing van TNT nv heeft het aandeel meer dan 20% van zijn waarde verloren.