Clicky


Demonstranten blokkeren snelwegen met trekkers en vrachtwagens na oproep boerenactiegroep

Demonstranten blokkeren snelwegen met trekkers en vrachtwagens na oproep boerenactiegroep [+foto's&video]
15-07-2022 15:28 | Weer en Verkeer | auteur ANP

BARNEVELD - [update 16:00 uur] Demonstranten veroorzaken sinds vrijdag 15.00 uur files op meerdere snelwegen. Rijkswaterstaat en de ANWB laten weten dat onder meer op de A1, A50 en A28 actie wordt gevoerd. Vrachtwagens en trekkers rijden langzaam of blokkeren wegen en afritten.

De acties begonnen rond 15.00 uur op de A1 bij Barneveld, de A50 bij Epe en bij de afrit naar Elspeet op de A28 van Zwolle richting Amersfoort, aldus woordvoerders van Rijkswaterstaat en de ANWB. "Op veel plaatsen zien we dat de blokkerende voertuigen heel langzaam hun weg weer vervolgen." Een woordvoerder van Rijkswaterstaat waarschuwt dat wie de weg op gaat, hinder kan ondervinden van de acties. Hij weet dat de politie ter plaatse is bij de actie op de A50 tussen Vaassen en Epe.

Op de A1 liepen tussen Barneveld en Baarn in beide richtingen vertragingen op tot ruim een uur, maar ruim een kwartier na de start van de actie ziet de ANWB dat de file ook weer afneemt. "Het lijkt erop dat ze weer zijn gaan rijden, maar het duurt een tijd voor de flink opgelopen vertragingen afnemen."

Naast de blokkades op snelwegen zijn er meerdere kleine acties in het land, zoals voertuigen die stilstaan op N-wegen en rotondes. "We zien op meerdere plekken mensen die op een of andere manier de weg blokkeren", aldus Rijkswaterstaat.

Boerenactiegroep Agractie riep eerder op Nederland vrijdag "een kwartier plat te leggen". De organisatie vroeg Nederlanders om 15.00 uur het werk voor 15 minuten neer te leggen en zo "solidariteit met de boeren" te tonen. De boeren voeren al weken actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ze vrezen dat hun bedrijven hierdoor hard worden geraakt. Met de solidariteitsactie willen de boeren "een krachtig signaal afgeven aan politiek Den Haag".