Clicky


Schiphol besproeit taxibanen om smelten asfalt tegen te gaan

Schiphol besproeit taxibanen om smelten asfalt tegen te gaan
18-07-2022 18:31 | Algemeen | auteur ANP/RTR

SCHIPHOL - Op luchthaven Schiphol zijn maandag de taxibanen met water besproeid. Ook dinsdag wordt dat gedaan. Door de hoge temperaturen dreigt anders het asfalt zacht te worden. Dat gebeurde maandag bijvoorbeeld op een aantal Britse vliegvelden.

Schiphol houdt altijd de temperaturen van het asfalt in de gaten en sproeit als dat te warm dreigt te worden. Vooral op plekken waar vliegtuigen een bocht maken dreigt het asfalt dan te vervormen, geeft een woordvoerder aan. Waar vliegtuigen rechtdoor rijden en op de start- en landingsbanen is dat gevaar er niet, aldus de zegsman.

Op de Londense luchthaven Luton moest maandag aan het einde van de middag het vliegverkeer worden stilgelegd. Door de hoge temperaturen in het Verenigd Koninkrijk raakte het asfalt op de start- en landingsbanen beschadigd. Het vliegveld repareerde die beschadigingen binnen enkele uren, waarna vliegtuigen weer konden opstijgen en landen op het vliegveld.

Ook de Britse luchtmacht had last van de hitte. Op de basis Brize Norton van de Royal Air Force ten westen van Oxford was ook sprake van smeltend asfalt. De luchtmacht week uit naar andere vliegbases.