Clicky


Proef KLM en Thalys van start voor transferpassagiers Amsterdam - Brussel

Proef KLM en Thalys van start voor transferpassagiers Amsterdam - Brussel
19-07-2022 09:41 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTELVEEN - Gisteren, 18 juli 2022, startten KLM en Thalys met de eerder aangekondigde samenwerking waarbij KLM stoelen inkoopt bij Thalys op het traject Schiphol-Brussel (vv) voor transferpassagiers. Hierdoor is één dagelijkse vlucht niet meer nodig. Doel is om het aantal klanten dat met de trein van Brussel naar Schiphol (v.v.) reist om daar over te stappen op een KLM-vlucht, te vergroten. Op dit traject zijn vrijwel alle passagiers transferpassagiers. 

Met de samenwerking is een eerste belangrijke stap gezet in de uitvoering van de Actieagenda Trein en Luchtvaart door KLM. Eind 2020 is deze Actieagenda in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld door Schiphol, ProRail, KLM en NS. In de agenda staan acties en maatregelen om van de internationale trein op afstanden tot 700 kilometer een logische keuze te maken als alternatief voor en in aanvulling op het vliegverkeer. KLM biedt al langer de mogelijkheid om het traject Brussel-Schiphol met de hogesnelheidstrein Thalys af te leggen om vervolgens over te stappen op het vliegtuig (en vice versa). Voor de coronacrisis koos 20 tot 25 procent van de transferreizigers hiervoor, wat neerkomt op circa 36.000 klanten per jaar.  Deze proef is gericht op het verbeteren van de klantervaring.

KLM onderzoekt daarnaast samen met de Nederlandse Spoorwegen en andere Europese treinmaatschappijen de mogelijkheden om dit ‘high speed’ en comfortabele transferproduct uit te breiden met andere bestemmingen.

“Het nieuwe air/rail product is het eerste concrete resultaat in het kader van de ‘Actieagenda Trein en Luchtvaart’ en daar zijn we trots op. Samen met het Ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat, Luchthaven Schiphol, ProRail en NS zetten we ons in voor een seamless customer journey voor een betere aansluiting tussen de trein en het vliegtuig", zegt Boet Kreiken – Executive Vice President Customer Experience KLM.

Het bijzondere van het air/rail product zoals dat met ingang van vandaag wordt geboden, is dat deze vanuit de passagiers gezien erg lijkt op de air/air transferervaring waaraan ze gewend zijn. Zo kunnen passagiers nu via KLM inchecken voor hun gehele reis. Dat houdt in dat de boardingpass geldig is voor zowel trein als vliegtuig. Daarbij houdt KLM haar passagiers op de hoogte van actuele reisinformatie. Tevens geeft het de reiziger de mogelijkheid om duurzamer te reizen.

De proef is nu tot 29 oktober 2022. Na afloop van deze periode vindt een uitgebreide evaluatie plaats en zal gekeken worden hoe het air/rail product verder kan worden ontwikkeld.