Clicky


Jim Barber benoemd tot President UPS Europe

Jim Barber benoemd tot President UPS Europe
22-08-2011 16:41 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
BRUSSEL - UPS (NYSE: UPS) heeft Jim Barber, een UPS veteraan met 26 jaar ervaring, benoemd tot de nieuwe president van UPS Europa met verantwoordelijkheid voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Voordat Barber (51) de aftredende Wolfgang Flick als president voor de regio opvolgt, vervulde hij de functie van Chief Operations Officer van de Europese regio. In zijn nieuwe functie wordt hij verantwoordelijk voor alle UPS activiteiten op het gebied van pakketten, vracht en logistiek in 120 landen en gebieden, met meer dan 40.000 medewerkers.

"Jim heeft gedurende zijn carrière bij UPS uitgeblonken in leidinggevende functies in zowel de Verenigde Staten als Europa en we hebben er alle vertrouwen in dat hij een geweldige invloed zal hebben op onze Europese regio", aldus Dan Brutto, president van UPS International. "De Europese regio is goed voor ongeveer de helft van de internationale omzet van UPS. Jim vervult dan ook een essentiële rol voor de toekomst van UPS."

Barber begon bij UPS in 1985 als pakketbezorger in Georgia, Verenigde Staten. Hij groeide hetzelfde jaar nog door in een managementfunctie en later dat jaar vervulde hij een aantal verschillende boekhouding- en factureringsposities. In 1993 werd hij bevorderd tot controller voor het district West New York in Buffalo, NY. Vervolgens werd hij overgeplaatst naar het district North Illinois voor eenzelfde positie waarna hij werd benoemd als controller coördinator van de West regio.

Barber werd in 2000 overgeplaatst naar het wereldwijde hoofdkantoor van UPS in Atlanta om zich bij de Mergers & Acquisitions Group te voegen. Daarna werd hij controller voor de Zuidoostelijke regio, voordat hij in 2004 de functie van Europe Region Controller bekleedde. Barber werd in 2006 bevorderd tot de president van UPS Verenigd Koninkrijk en Ierland, met als standplaats Londen. Vervolgens bekleedde hij vanaf 2010 vanuit Brussel de functie van Chief Operations Officer voor de regio.

Tijdens zijn meest recente activiteiten, in Londen en Brussel, heeft Barber een belangrijke rol gespeeld bij het toezicht houden op de integratie van UPS' grootste recente acquisities en de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Londen in 2012. De overname van LYNX Express Ltd. eind 2005 heeft het bereik van UPS activiteiten in het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk vergroot en het hoorde bij Barber’s taak als president van het district om die integratie te begeleiden.

In 2008 hield Barber toezicht op een investering van 105 miljoen US Dollar die leidde tot de bouw en opening van het sorteercentrum Tamworth, de grootste faciliteit van UPS in het Verenigde Koninkrijk en de op één na grootste in Europa.

In zijn functies, zowel in het district als in de regio, overzag Barber de voorbereidingen voor het creëren van het logistieke netwerk dat nodig is om de Olympische Spelen van 2012 mogelijk te maken; activiteiten die nu in hoog tempo plaatsvinden en die worden gezien als de grootste logistieke onderneming die op dit moment wereldwijd buiten de logistieke piektijd plaatsvindt. Net als in Beijing in 2008, is UPS de officiële aanbieder van logistiek- en expressdiensten van de Olympische Spelen. Het is de taak van UPS om de logistiek van de Spelen en het commandocentrum aan te sturen, en een geïntegreerd supply chain netwerk te bieden dat logistieke planning, opslag en transport omvat.

Flick gaat na een dienstverband bij UPS van 35 jaar, waarvan de laatste 7,5 jaar als president van de Europese regio, met pensioen. Hij is een werknemer van het eerste uur toen het bedrijf zijn werkzaamheden in Duitsland in 1976 startte, de eerste uitbreiding van UPS buiten Noord-Amerika.

Flick kwam oorspronkelijk bij het bedrijf als een Centre Supervisor in Giessen, Duitsland. Hij heeft toen verschillende posities bekleed met toenemende verantwoordelijkheid. Flick werd in 1987 benoemd als Air Manager van de Europese regio, om vervolgens in 1991 de functie District Manager te vervullen van het Cologne Air / International district. Hij werd in 1995 president van het UPS Utah-Idaho district in de Verenigde Staten. In 2001 werd Flick de president van het Duitse district, tot hij in 2004 werd gepromoveerd tot president van de Europese regio. Tijdens zijn ambtstijd als regio president heeft Flick de expansie van het Europees luchtvrachtsorteercentrum van UPS in Keulen geleid, wat het grootste bouwproject buiten de Verenigde Staten in de geschiedenis van het bedrijf was.

Vervolgens heeft hij in Nederland een inmiddels enorme campus opgebouwd om healthcare klanten van dienst te zijn. Ook hield hij toezicht op de overnames van bedrijven in Polen, Roemenië, Slovenië en Turkije die de aanwezigheid van UPS in Europa vergrootten.

"Wolfgang verdient de eer voor de oorspronkelijke oprichting van het Europese luchtvrachtnetwerk van UPS, het ontwerpen en openen van het luchtvrachtsorteercentrum in Keulen en het samenvoegen van alle aspecten van die luchtvrachtoperatie", aldus Brutto. "Zijn visie en leiderschap hebben tevens bijgedragen aan de succesvolle transformatie van ons Europees netwerk tot een geïntegreerde supply chain dienstverlener. Hij heeft een prominente rol gespeeld bij het opbouwen van de internationale infrastructuur van UPS."