Clicky


ProRail: hitteproblemen aan het spoor grotendeels verholpen

ProRail: hitteproblemen aan het spoor grotendeels verholpen
20-07-2022 10:21 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - [update 13:40 uur] De problemen aan het spoor die dinsdag ontstonden door de extreme hitte zijn in het hele land grotendeels verholpen. Volgens een woordvoerster van ProRail is er in de warme nacht hard gewerkt door aannemers, ProRail-medewerkers en treinpersoneel. Grootste klus was hitteschade aan een overweg bij Kesteren. De problemen voor de Havenspoorlijn zijn evenwel nog niet voorbij, zegt een woordvoerster van ProRail.

De hitte zorgde op enkele plekken voor spoorspatting, waarbij spoorrails verbuigen. "Het begon gistermiddag erg heet te worden. Bij temperaturen boven de 30 graden wordt een spoorstaaf soms wel 60 tot 70 graden. Dan kan een kronkel ontstaan." Oververhitte staven moeten eerst afkoelen voordat er reparaties kunnen plaatsvinden. Dat was het geval bij een overweg bij Kesteren (Gelderland). Daar moest een deel van de sporen verwijderd en opnieuw geplaatst worden.

Verder strandden er dinsdag enkele treinen, die weggevoerd moesten worden. Ook waren er wisselstoringen.

De problemen op de Havenspoorlijn, de goederenspoorlijn bij Rotterdam, zijn nog niet verholpen, maar de ontregeling is minimaal en de vertraging een paar minuten, zegt een woordvoerder van ProRail. Dat heeft volgens de woordvoerder nagenoeg geen gevolgen voor het goederenvervoer naar de haven. De vertraging is het gevolg van twee stroomstoringen op het tracé. Hoelang de vertraging nog duurt kon ProRail nog niet zeggen. Ook wordt de oorzaak van de storingen nog onderzocht, de hitte is "aannemelijk", aldus de zegsman.

Het Havenbedrijf Rotterdam laat desgevraagd weten dat dagelijks zo'n 140 goederentreinen over de Havenspoorlijn rijden. Die loopt van Kijfhoek tot aan de Maasvlakte. De spoorlijn is belangrijk voor de bereikbaarheid van het havengebied. Ongeveer tien procent van de lading van en naar de haven gebeurt via de trein, de rest komt met de boot of over de weg.