Clicky


PACCAR kondigt verbeterde omzet- en winstcijfers tweede kwartaal aan

PACCAR kondigt verbeterde omzet- en winstcijfers tweede kwartaal aan
28-07-2011 10:04 | Daf | auteur Marcel van der Voort
"PACCAR heeft verbeterde omzet- en nettowinstcijfers over het tweede kwartaal van 2011 gerapporteerd", aldus Mark Pigott, chairman en chief executive officer. "PACCAR’s resultaten zijn een weerspiegeling van sterkere truckverkopen in Noord Amerika en Europa en een wereldwijde verbetering van de onderdelenomzet en financiële dienstverlening. Een sterke mondiale vraag vanuit de truckindustrie en een stevige toename in productievolumes hebben voor sommige toeleveranciers tot uitdagingen geleid. PACCAR werkt nauw samen met haar toeleveranciers om hun productiecapaciteit in de komende maanden te vergroten", voegde Pigott toe.

"PACCAR's sterke balans en positieve cashflow hebben voortdurende investeringen mogelijk gemaakt om PACCAR's geografische spreiding verder uit te breiden, de operationele efficiency verder te verbeteren en de ontwikkeling van innovatieve, nieuwe producten te ondersteunen. Deze investeringen zullen bijdragen aan de groei van de onderneming op lange termijn", aldus Pigott. "Ik ben erg trots op onze 22.000 medewerkers die prima prestaties hebben geleverd in een tijd dat de truckindustrie weer opleeft na de recessie."



PACCAR realiseerde in het tweede kwartaal van 2011 een nettowinst van $239,7 miljoen, vergeleken met $99,6 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening, steeg in het tweede kwartaal naar $3,96 miljard, vergeleken met $2,46 miljard in 2010.

Over de eerste zes maanden van 2011 rapporteerde PACCAR een geconsolideerde omzet van $7,24 miljard, 54% meer ten opzichte van $4,69 miljard vorig jaar. De nettowinst over de eerste zes maanden van 2011 bedroeg $433,0 miljoen, meer dan het dubbele van de $167,9 miljoen in 2010.

Mondiale truckmarkt
DAF behaalde in de eerste helft van 2011 een marktaandeel van 15,3% in het segment boven 15 ton. DAF’s middellange termijndoelstelling in het 15-tons+ segment is 20%.

Op het gebied van trekkers is DAF al een paar jaar marktleider in Europa. Dit laat zien dat klanten de hoge kwaliteit, lage operationele kosten en uitstekende inruilwaarde van DAF erkennen”, aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF. "Naar schatting zal de totale markt in Europa in de klasse boven 15 ton in 2011 uitkomen op 230.000 – 250.000 eenheden."

"De markt voor zware trucks in de Verenigde Staten en Canada komt in 2011 naar schatting uit tussen de 180.000 en 200.000 voertuigen. We hebben onze verwachtingen naar beneden bijgesteld vanwege het nog matige economische herstel en de capaciteitsbeperkingen bij onze toeleveranciers, met name voor banden en chassiscomponenten. Het goede nieuws is dat toeleveranciers van de truckindustrie investeren in hun productiefaciliteiten om aan de toenemende marktvraag tegemoet te komen. Onze klanten profiteren van toegenomen vrachttonnages en verbeterde inzet van hun vloot, resulterend in een sterke groei van onze onderdelenomzet", aldus Dan Sobic, PACCAR executive vice president. "In de eerste helft van 2011, bereikte PACCAR een marktaandeel van 26,7% in de markt voor zware trucks in de US en Canada (24,1% in 2010)."



Wereldwijde kansen
"In de eerste helft van 2011 introduceerde PACCAR de DAF CF-serie in de Zuid-Amerikaanse Andes-landen. Het productengamma wordt in de tweede helft van dit jaar verder uitgebreid met de LF-serie. Daarnaast zijn we ook dicht bij de selectie van een vestigingsplaats voor de DAF productiefaciliteit in Brazilië. De groeiende Zuid-Amerikaanse truckmarkten leveren uitstekende lange termijn mogelijkheden voor PACCAR", aldus Bob Christensen, executive vice president van PACCAR.

In mei opende DAF Trucks een eigen marketing- en verkoopkantoor in Moskou met het oog op een verdere groei van DAF op de Russische markt. De nieuwe vestiging richt zich niet alleen op het ontwikkelen van activiteiten op het gebied van marketing en verkoop, maar vooral ook op het verder uitbreiden van het DAF dealernetwerk. DAF’s expansie in Rusland is een aanvulling op de verkoop van Kenworth trucks, die daar al meer dan 30 jaar verkocht worden.