Clicky


Twee grote transportbedrijven roepen boeren op te stoppen met acties

Twee grote transportbedrijven roepen boeren op te stoppen met acties
28-07-2022 15:04 | Transport | auteur ANP

DEN HAAG - Logistieke vervoerders zeggen begrip te hebben voor de acties van de boeren, maar roepen op ermee te stoppen. Grote vervoerder Jan de Rijk zegt dat de schaal van de acties nu groter is dan eerder en ook langer duurt. "Ik heb het gevoel dat het uit de hand loopt. Dit moet niet te lang duren, laten we vandaag stoppen", zegt topman Fred Westdijk. Commercieel directeur Onno Franken van Van Rooijen Logistiek BV noemt de acties "buitenproportioneel".

Meerdere wegen in het land, waaronder de A1 bij Voorst, een belangrijke doorvoerroute naar Duitsland, waren donderdagochtend afgesloten als gevolg van acties waarbij afval is gedumpt. Ook waren strobalen aangestoken en meerdere toe- en afritten afgesloten met in donker plastic gewikkelde hooibalen.

Franken zegt dat iedereen mag demonstreren, "maar niet op deze manier". "Mensen die er niks aan kunnen doen worden gestraft en met name de verkeersveiligheid komt in het geding." Westdijk vindt het "jammer" dat de acties zo lang duren. Ook waarschuwt hij dat de publieke opinie over de boeren kan kantelen. "Die hooibalen kunnen echt niet", vindt hij. "Ze moeten nu om tafel met de regering."

Transportbedrijf De Rijk zegt "niet op de acties te kunnen plannen", omdat niet duidelijk is waar ze gaan plaatsvinden. Met alle gevolgen van dien voor logistieke bedrijven die hun spullen moeten rondbrengen. Van Rooijen zegt al "uren" vertraging te hebben gehad door files als gevolg van de acties en er ook "geen rekening" mee te kunnen houden in de planning. "We kijken of er een binnendoorroute is, anders is het aansluiten", aldus Franken.

De Rijk, goed voor circa 850 trucks, neemt nog geen maatregelen, maar benadrukt wel dat de druk op planners fors is door tekorten bij klanten en de vakantie. Desondanks zegt Westdijk nog genoeg planners te hebben. "Verstoringen overdag zijn natuurlijk jammer, je hebt al moeite genoeg om de planning rond te krijgen. Hoe meer verstoringen erin zitten, hoe lastiger het is."

Franken spreekt al van gevolgschades die "in de tienduizenden euro's lopen", zoals tientallen zendingen die niet afgeleverd konden worden door eerdere acties. Klanten zijn volgens Franken begripvol. Van Rooijen rijdt met ongeveer honderd trucks in het land.

Over geleden schade kon Westdijk nog geen uitspraken doen, maar bepaalde klanten krijgen hun spullen niet op tijd. Winkeliers, waar bijvoorbeeld alleen in de ochtend afgeleverd mag worden, moeten soms een dag wachten.