Clicky


Detailhandel zet bijna half procent meer om in juni

Detailhandel zet bijna half procent meer om in juni
29-07-2022 09:59 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De detailhandel heeft in juni 0,4 procent meer omgezet dan in juni 2021, meldt het CBS. Het verkoopvolume was echter 6,3 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 4,7 procent, terwijl de omzet van de non-foodsector kromp met 3 procent. Daarnaast is online 6,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juni. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 0,7 procent hoger dan in juni 2021.

Omzet non-foodwinkels 3 procent lager

De omzet van de non-foodwinkels kromp in juni 2022 met 3 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 8 procent lager dan een jaar eerder.

Drogisterijen hebben in juni meer omgezet dan in juni 2021. Daarentegen hebben andere deelbranches zoals de winkels in consumentenelektronica en witgoed, de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in recreatie-artikelen en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren in juni minder omgezet. Dat gold ook voor de winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in kleding.

Omzet winkels in voedingsmiddelen bijna 5 procent hoger

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in juni 4,7 procent meer omzet behaald dan in juni 2021. Het verkoopvolume was echter 4,7 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 4,9 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 3,5 procent hoger.

Online 6,5 procent minder omgezet

De online omzet was in juni 6,5 procent lager dan in juni 2021. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 7,1 procent minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), kromp met 5,9 procent. De online omzet van winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen lag in juni 2022 iets hoger dan in juni 2021. De omzet van overige online deelbranches lag in juni 2022 lager dan een jaar eerder.