Clicky


Schepen klaar voor vertrek uit Oekraïense havens

Schepen klaar voor vertrek uit Oekraïense havens
01-08-2022 11:59 | Buitenland | auteur ANP/DPA

KIEV/ISTANBUL - [update 12:19 uur] Oekraïne is blij met de hervatting van de export van onder meer Oekraïens graan uit de eigen havens na drie maanden van moeizame onderhandelingen. Een eerste schip is maandag uitgevaren uit de haven van Odessa en volgens de Oekraïense minister van Infrastructuur, Aleksandr Koebrakov, liggen er nu zestien vrachtschepen gereed om het graan naar de wereldmarkten te varen. Het is volgens hem een belangrijke stap om hongersnood in de wereld te voorkomen. VN-chef António Guterres sprak van een verlichting voor de wereld.

Het Kremlin is ook "heel erg positief" over het uitvaren van het eerste schip met graan uit Odessa sinds er in juli overeenkomsten over zijn gesloten. Het is volgens een Kremlinwoordvoerder een goede kans om te zien wat voor uitwerking de overeenkomst heeft en hoe goed die wordt nageleefd. De Oekraïense minister Koebrakov hoopt dat wanneer deze 'graandeal' succesvol blijkt, er ook gesproken kan worden over de heropening van de haven van Mikolajiv, ruim 100 kilometer ten noordoosten van Odessa. De stad ligt evenwel vrijwel in de frontlinie.

Het bulkschip Razoni is met 26.000 ton mais over een afgesproken vaarroute op weg over de Zwarte Zee naar de Bosporus. Na inspectie van de lading dinsdag in Istanbul brengt het de vracht naar Libanon. Een medewerker van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder dat er vrachtschepen aan de kade liggen die samen goed zijn voor het vervoer van 580.000 ton vracht. Een van de schepen die met graan is geladen, is het onder Turkse vlag varende schip Polarnet dat in de haven van Tsjornomorsk, aan de zuidrand van Odessa, ligt.

De overeenkomst om ondanks de strijd de vrachtschepen met Oekraïense producten veilig over de Zwarte Zee naar de Bosporus te laten varen, kwam 22 juli tot stand. De Turkse president Erdogan heeft zich er maandenlang voor ingespannen. Samen met de Verenigde Naties is de 'graandeal' gesloten en het coördinatiecentrum dat de overeenkomst moet uitvoeren is afgelopen week in Istanbul geopend in de campus van een militaire academie. Volgens Turkse media werken er circa twintig afgevaardigden van Oekraïne, Rusland, de VN en gastland Turkije. De Oekraïners en Russen zouden er alleen in noodgevallen persoonlijk contact met elkaar hoeven te heb