Clicky


CHEP Benelux project optimaliseert ophalen van pallets en krijgt duurzaamheidsprijs

CHEP Benelux project optimaliseert ophalen van pallets en krijgt duurzaamheidsprijs
15-09-2011 09:42 | Bedrijfsnieuws | auteur de redactie
CHEP Benelux heeft samen met haar vervoerspartner Wim Bosman een duurzaamheidsprijs ontvangen tijdens het jaarlijkse Air Chase Competition Event, georganiseerd door de Belgische Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek (VIB).

Het Air Chase Competition Event vond onlangs plaats in Antwerpen en heeft als doel het efficiënt laden en inplannen van voertuigen te stimuleren om een duurzamere, groenere logistiek te bereiken.

De VIB-prijs is een erkenning voor de gezamenlijke inspanning van CHEP Benelux en Wim Bosman om het ophalen van pallets te verbeteren bij de kleinere CHEP-klanten. Het project boekte een significante vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Zo werden er minder lege kilometers gereden, waardoor de uitstoot van kooldioxide verlaagd werd en er minder vrachtwagens nodig zijn in het verkeer.

Logistiek Programma Manager voor samenwerking met klanten & duurzaamheid van CHEP Europe, Gino Vandoorne, zegt hierover: "Wij geloven sterk in een samenwerking met een transporteur als Wim Bosman, die gespecialiseerd is in fijnmazige distributie en een grote speler is in deze markt. De chauffeurs van Wim Bosman leveren regelmatig aan locaties waar wij lege pallets hebben staan en die opgehaald moeten worden door CHEP. Onze redenering was dat de chauffeur tijdens zijn distributieronde dan de pallets kan ophalen, centraliseren in hun eigen depot en vervolgens per volle vracht kan terugbrengen naar CHEP. Op die manier zijn er geen aanrijdkilometers en wordt bovendien de terugvracht geoptimaliseerd."

Momenteel haalt een netwerk van 300 Wim Bosman chauffeurs in België, Nederland en Luxemburg pallets op bij kleinere CHEP-locaties, maar melden ook zwerfpallets pallets aan CHEP indien ze die opmerken. Het succes van het project vroeg een nauwe samenwerking tussen CHEP en de vervoerder, omdat gegevens uitgewisseld moesten worden om zo de locaties vast te stellen waar beide bedrijven vrachten leveren en/of ophalen. Ook vereiste deze samenwerking een gedegen chauffeurstraining en een aanpassing van de boordcomputers van de vrachtwagens.



Naast de verlaagde uitstoot van kooldioxide met 35 ton werd en de eliminatie van wagens georganiseerd door CHEP, leverde het project een kostenbesparing van 5 tot 10% op. Daarnaast is er een einde gekomen aan wachttijden voor de chauffeur en aan 'lege' kilometers van de trucks. Het aantal CHEP pallets dat wordt geretourneerd ligt 20% hoger in de kanalen waarin wordt samengewerkt met Wim Bosman. Sinds de samenwerking met Bosman zijn al meer dan 1.200 zwerfpallets opgehaald.

Juan José Freijo, Directeur Duurzaamheid voor CHEP Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA), zegt hierover: "Het is niet eenvoudig erkenning te krijgen van een externe partij, zoals de VIB. Het succes van dit project toont het potentieel dat de logistiek heeft om positieve resultaten te boeken, wanneer we nauw samenwerken met onze klanten en partners. Wij zijn constant op zoek naar mogelijkheden voor verbetering om zowel de efficiency als de duurzaamheid van onze processen, producten en ons serviceaanbod te verbeteren."