Clicky


Meer vrachtschepen verlaten Oekraïense havens

Meer vrachtschepen verlaten Oekraïense havens
05-08-2022 09:08 | Buitenland | auteur ANP

ODESSA/ISTANBUL - Meer vrachtschepen hebben Oekraïense havens verlaten in het kader van de internationale 'graandeal'. Door die overeenkomst kunnen schepen met vooral graan veilig over de Zwarte Zee richting Turkije varen. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne waren Oekraïense havens geblokkeerd. Er ligt minstens 20 miljoen ton graan op verscheping te wachten.

Op initiatief van de Turkse president Erdogan is er na maanden onderhandelingen een overeenkomst tot stand gekomen tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties over de hervatting van de scheepvaart van en naar Oekraïense havens. Die gaat over afgesproken vaarroutes en staat onder toezicht van een gezamenlijk coördinatiecentrum, gevestigd in Istanbul.

Maandag voer het eerste vrachtschip in het kader van de graandeal de haven van Odessa uit. Het schip is inmiddels op de Egeïsche Zee met 26.000 ton mais aan boord op weg naar Libanon. De website marinetraffic.com geeft vrijdag nog drie vrachtschepen aan die de Oekraïense havens Odessa of Tsjornomorsk hebben verlaten. Het zijn de onder Panamese vlag varende Navi Star, de onder Turkse vlag varende Polarnet en de onder Maltese vlag varende Rojen.

Ondertussen gaat spoedig een leeg vrachtschip richting Tsjornomorsk om Oekraïens graan op te halen. Het is volgens het Turkse ministerie van Defensie in anderhalf uur helemaal geïnspecteerd door een team van het coördinatiecentrum toen de Fulmar S. voor anker lag in de Zwarte Zee, vlakbij de Bosporus. In de overeenkomsten is vastgelegd dat de ladingen van schepen die op basis van de deal van en naar Oekraïne varen, worden geïnspecteerd en dat er geen zaken aan boord zijn die in strijd zijn met de gemaakte afspraken.

Erdogan gaat vrijdag in de Zuid-Russische badplaats Sotsji op bezoek bij zijn Russische ambtgenoot Poetin. Hij bespreekt met Poetin hoe het ervoor staat met de graancorridor over de Zwarte Zee. Hij zal volgens Turkse media opnieuw aandringen op onderhandelingen om de strijd in Oekraïne te stoppen. Ook de toestand in Syrië komt ter sprake. Turkije heeft goede banden met zowel Oekraïne als Rusland en stelt zich neutraal op terwijl Erdogan probeert te bemiddelen. Hij besprak met Poetin de oorlog in Oekraïne bijna drie weken geleden nog in Teheran.