Clicky


Politie start onderzoek naar vlag met hakenkruis langs A1, fotopersbureau bedreigd

Politie start onderzoek naar vlag met hakenkruis langs A1, fotopersbureau bedreigd
08-08-2022 15:53 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

STROE - Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag 6 augustus op zondag 7 augustus, is er langs de A1 bij Stroe een vlag met een hakenkruis opgehangen. Naast het viaduct was ook een kleine bermbrand ontstaan, doordat autobanden in de brand zijn gezet. De brandweer was snel ter plaatse om de brand te blussen.

Agenten waren ook snel ter plaatse om poolshoogte te nemen bij het viaduct. De vlag is toen direct verwijderd en meegenomen voor nader onderzoek. Het ophangen van een vlag met een hakenkruis is strafbaar. De politie neemt deze kwestie zeer serieus. De recherche brengt momenteel alle informatie, waarover zij beschikt, in kaart om onderzoek te doen naar de eigenaar van deze vlag en wie deze vlag heeft opgehangen. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van camerabeelden. Het onderzoek is in volle gang. "Daarin houden we alle scenario’s open", aldus de politie.

Een fotopersbureau wordt sinds het weekend bedreigd vanwege het maken van foto's van de vlag met de hakenkruizen. In een verklaring laat het fotopersbureau weten dat zij verdacht gemaakt worden op sociale media van het zélf plaatsen van de vlag. Volgens de bedreigers was de tijd dat de foto gemaakt werd eerder dan de melding die de politie binnenkreeg. Dit zou erop wijzen dat de fotograaf de foto zelf opgehangen zou hebben, aldus de reacties op sociale media.

Volgens het fotopersbureau berust dat echter op een misverstand en stond de camera van de fotograaf niet goed ingesteld. "Hierdoor is er ophef ontstaan omdat wij eerder aanwezig zouden zijn geweest dan dat de melding is uitgegaan. Ook is er ophef ontstaan over dat wij gezegd zouden hebben dat de boeren iets mee te maken hebben, maar in de mail naar de media stond dat het niet zeker was dat dit incident met een protest te maken had", aldus Roland Heitink, eigenaar van fotopersbureau Heitink.

"Ik ben geschokt over de vele bedreigingen, doodsverwensingen aan mij en mijn familie. De hoeveelheid mensen die proberen mijn adres te achterhalen is ontelbaar. Ik heb honderd procent vertrouwen in de fotografen en cameramensen die voor mijn bedrijf werken. Ik bescherm ze en dat zal ik altijd blijven doen", besluit hij zijn statement.