Clicky


Remkes: levensmiddelensector neemt geen verantwoordelijkheid

Remkes: levensmiddelensector neemt geen verantwoordelijkheid
17-08-2022 14:14 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Stikstofbemiddelaar Johan Remkes vindt dat de levensmiddelensector geen verantwoordelijkheid neemt door niet in te gaan op zijn uitnodiging om te praten over het stikstofbeleid. "Ik hoor heel vaak heel mooie woorden over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar deze houding getuigt daar niet van."

In eerste instantie zou supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aanschuiven, maar maandag meldde de organisatie daar toch van af te zien. De koepel vindt het namelijk vooral van belang dat het kabinet en de boerenorganisaties eerst weer met elkaar in gesprek gaan om tot oplossingen te komen.

Ondanks het onbegrip van Remkes blijft de deur voor de levensmiddelensector wel openstaan. "Als die sector nog behoefte heeft aan een gesprek, dan komt er een gesprek."

CBL gaf eerder al aan in een later stadium wel met Remkes en het kabinet te willen praten. "We hebben niet gezegd dat we nooit willen praten", reageert een woordvoerster. "Het is van belang dat de juiste partijen op zo'n moment van een gesprek aan tafel zitten. Maar bijvoorbeeld de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is daarbij niet aanwezig, dat is dan lastig. Dat is wel een belangrijke partij in de voedselketen", vervolgt ze.

Milieudefensie noemt het "niet verrassend" dat de levensmiddelensector wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid in de stikstofcrisis. "De grote voedselbedrijven schitteren door afwezigheid in de gehele klimaatcrisis", aldus de organisatie. In het bijzonder benoemt Milieudefensie de rol van Albert Heijn-moeder Ahold Delhaize. "Het concern doet vrijwel niets aan 95 procent van de aan zijn producten gelinkte CO2-uitstoot. Het is echt de hoogste tijd dat bedrijven als Ahold Delhaize een fatsoenlijke bijdrage gaan leveren aan het oplossen van de klimaatcrisis en de stikstofcrisis."