Clicky


CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen

CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen
17-08-2022 14:23 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - CDA-leider Pieter Heerma wil dat het kabinet met een "omvangrijk pakket" komt om mensen te helpen die in het nauw komen door de inflatie en hoge energieprijzen. "Dat is evident", zei hij woensdag voor aanvang van een overleg van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

Veel mensen dreigen in de problemen te komen door de gestegen prijzen. Het kabinet heeft dit jaar meer dan 6 miljard euro uitgetrokken om burgers te compenseren. Maar er moet meer gebeuren volgens Heerma. Er ligt volgens hem een "enorme uitdaging" voor het kabinet door de inflatie en stijgende energieprijzen.

Er is volgens het CDA ruimte voor een flink hulppakket. Heerma wees daarbij op de economische groeicijfers die eerder op de dag naar buiten kwamen. De Nederlandse economie groeide ondanks alle tegenwind in het tweede kwartaal met 2,6 procent in vergelijking met de drie voorgaande maanden.

De christendemocraat wil dat het kabinet de lage en middeninkomens gaat helpen. Dat wil ook fractieleider Sophie Hermans van de VVD. "Ik vind het heel belangrijk dat we iets voor hen doen om de schok te verzachten." Ze sprak over het "opvangen van de ergste klap".

"De uitdagingen voor de koopkracht zijn heel groot", aldus D66'er Jan Paternotte. Hij wil "kijken waar hulp nodig is" en zorgen "dat mensen de rekening kunnen betalen". Dat moet het kabinet samen met het bedrijfsleven bewerkstelligen, zei hij. Bedrijven moeten de salarissen verhogen, vindt de coalitie.

Coalitiepartijen en kabinet nemen nog geen besluit tijdens het overleg. Het is een eerste inventarisatie. Vrijdag komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe economische ramingen. Dan wordt meer duidelijk over de financiële vooruitzichten van het kabinet voor volgend jaar.

Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit bij De Nederlandsche Bank, waarschuwde juist deze dag in NRC dat de wens om huishoudens ruimhartig te compenseren begrijpelijk is, maar dat daardoor ook de inflatie verder kan oplopen. Hij pleit ervoor dat de regering zich bij verdere compensatie richt op de hardst getroffen huishoudens. Ook moeten bedrijven lonen verhogen.

Waarschuwen en wijzen op bijeffecten is goed, zei Heerma als reactie hierop. "Maar als komend najaar allerlei huishoudens in gigantische economische malaise komen, dan is dat niet zomaar een bijeffect. Dat is serieus en een hoofdopdracht aan de politiek om iets te doen."