Clicky


TNT Express boekt lagere winst

TNT Express boekt lagere winst
31-10-2011 10:19 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - TNT Express heeft de nettowinst in het derde kwartaal met 64 procent zien dalen. Het bedrijf overweegt meer kostenbesparingen. Dat meldt het koeriersbedrijf maandag.

De nettowinst kwam uit op vijf miljoen euro, tegen veertien miljoen euro in dezelfde periode in 2010. De Europese activiteiten deden het relatief goed, maar in Azië en Amerika werd verlies geboekt, aldus TNT.

De omzet steeg met 1,3 procent tot 1,78 miljard euro. De onderliggende operationele winst voor belasting en rente zakte 47 procent naar 43 miljoen euro.

De resultaten waren iets beter dan waar analisten van uitgingen. Zijn voorzagen een aangepast operationeel resultaat van 31,8 miljoen euro en een omzet van 1,77 miljard euro.

TNT heeft last van verliezen in Brazilië door een mislukte integratie van twee dochterbedrijven. Maandag herhaalt het bedrijf dat de Braziliaanse activiteiten uiterlijk in de tweede helft van 2012 weer winst dienen te maken, terwijl dat in 2013 ook voor de Chinese moet gelden.

Daarnaast kamp het koeriersbedrijf met bezettingsproblemen en hevige concurrentie op de route Azië-Europa. De omzet verschuift ondertussen van de duurdere, meer rendabele premiumdiensten, naar de goedkopere economydiensten, waarop het bedrijf een lagere marge verdient.

Chief executive Marie-Christine Lombard prijst in haar toelichting de Europese activiteiten, maar hamert tegelijkertijd op het belang van kostenbeheersing. "Ons kostenbesparingsplan van vijftig miljoen euro verloopt volgens plan. Een significant deel van de initiatieven wordt nu geïmplementeerd."

Het bedrijf verwacht dat ongeveer twintig miljoen euro van de besparingen op jaarbasis in 2011 gerealiseerd zal zijn. Het voegt eraan toe dat aanvullende kostenbesparingen, waaronder flexibilisering op de route Europa-Azië, overwogen worden.

Begin oktober meldde TNT al dat de winst in het derde kwartaal zou tegenvallen door eerder genoemde factoren, terwijl de omzet stabiel was gebleven. TNT handhaaft maandag de toen verlaagde vooruitzichten voor het gehele jaar.