Clicky


Rutte: stikstofuitspraken Hoekstra staatsrechtelijk op het randje

Rutte: stikstofuitspraken Hoekstra staatsrechtelijk op het randje
19-08-2022 10:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 13:10 uur] Minister-president Mark Rutte vindt de uitspraken van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid van het kabinet staatsrechtelijk gezien op het randje. Dat zei de premier bij aankomst bij de wekelijkse ministerraad, waar hij bij wijze van uitzondering al voor aanvang de pers te woord stond.

In een interview met het AD zei Hoekstra dat het doel uit het coalitieakkoord om de stikstofuitstoot in 2030 te hebben gehalveerd, "niet heilig" is. Rutte vindt dat er "staatsrechtelijk vraagtekens" bij te plaatsen zijn als een lid van het kabinet dat zegt. Maar hij wijst erop dat Hoekstra als CDA-leider wat meer bewegingsvrijheid geniet. "Het kan denk ik net."

Rutte was minder coulant toen Hoekstra's partijgenoot Mona Keijzer vorig jaar in een interview felle kritiek leverde op het coronabeleid van het kabinet. De toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat kon direct haar biezen pakken. Het kabinet hoort 'met één mond te spreken'.

De coalitiepartijen hebben vrijdagmorgen al "uitvoerig" telefonisch overleg gehad over het interview, dat volgens Rutte "hier en daar de wenkbrauwen deed rijzen". De conclusie daarvan was dat het overleg tussen kabinet en betrokken maatschappelijke organisaties over het stikstofbeleid onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes de ruimte moet krijgen.

D66-vicepremier Sigrid Kaag noemt de uitspraken van Hoekstra "uiterst opmerkelijk" en was erdoor verrast. "Ik had het niet zien aankomen." Van het openbreken van het coalitieakkoord is wat Kaag betreft geen sprake. De afspraken daarin zijn volgens haar "goed doordacht". Zij vindt dat de partijen die ervoor getekend hebben "ook aan de lat staan voor de uitvoering".

Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is het stikstofproces nu juist gebaat bij meer rust. "De gemoederen zijn overal in het land en ook in Den Haag flink opgelopen en daar komt nu het interview met CDA-leider Hoekstra bij", zegt hij in een reactie. "Juist vanwege al die emotie en de zeer begrijpelijke zorgen is er onder leiding van Johan Remkes een intensief gesprek gestart dat nu zonder taboes verder moet worden gevoerd."