Clicky


Jiskefet gaat in cassatie in 'stickerzaak' encyclopedie

Jiskefet gaat in cassatie in 'stickerzaak' encyclopedie
23-08-2022 13:45 | Showbizz | auteur ANP

Michiel Romeyn en Herman Koch, twee van de makers van de satirische serie Jiskefet, stellen cassatie in tegen het arrest van het Hof in de 'stickerzaak'. Het gerechtshof in Amsterdam besliste eind juni dat de zogenoemde Jiskefet Encyclopedie mag worden verkocht zonder dat er met een sticker duidelijk wordt gemaakt dat de makers niet betrokken zijn bij de samenstelling.

"Jiskefet stelt cassatie in tegen het arrest van het Hof, omdat het zich niet kan verenigen met de beslissing van het Hof", laat hun advocaat dinsdag aan het ANP weten. Eerder besloot een lagere rechtbank dat het verkopen van het boek zonder sticker niet was toegestaan.

Jiskefet is een satirisch-absurdistisch tv-programma dat in de jaren negentig en beginjaren van deze eeuw op televisie te zien was. Het werd gemaakt door Michiel Romeyn, Herman Koch en Kees Prins.

Makers Koch en Romeyn stapten in oktober vorig jaar naar de rechter omdat zij inzage wilden in de Jiskefet Encyclopedie van uitgeverij Noblesse. Het boek was zonder hun medeweten tot stand gekomen. De rechter wees die inzage toe, waarna de mannen opnieuw de gang naar de rechter maakten. Deze keer wilden zij dat het voor kopers duidelijk zou zijn dat zij niets met de totstandkoming van het boek te maken hebben gehad. Daarbij beriepen ze zich op het merkrecht.

De rechter stelde Romeyn en Koch in het gelijk en oordeelde dat de uitgeverij alle boeken moest voorzien van een sticker met de tekst 'ongeautoriseerd'. Maar het hof gaat hier niet in mee. Het hof stelt dat de titel van een individueel boek een onderdeel van de waar zelf is, oftewel het boek. De titel is volgens het hof niet een teken van onderscheid waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek afkomstig zou zijn van Jiskefet.

Het uitbrengen van de encyclopedie maakt volgens het hof ook verder geen inbreuk op het merkrecht van Jiskefet BV.