Clicky


NS past dienstregeling verder aan vanwege personeelstekort

NS past dienstregeling verder aan vanwege personeelstekort
23-08-2022 15:45 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMSTERDAM - NS gaat de dienstregeling voor het jaar 2023 aanpassen. Dat doen we zodat we beter rekening kunnen houden met het verwachte personeelstekort. De dienstregeling van 2023 gaat pas per december in, maar de komende maanden wordt de treindienst hier al stapsgewijs op aangepast. 

Dat heeft de NS zojuist bekendgemaakt bij de publicatie van haar halfjaarcijfers. Bert Groenewegen, waarnemend president-directeur van NS, zei daar het volgende over: “We willen de reiziger zo goed mogelijk bedienen en duurzame bereikbaarheid mogelijk maken. De oorspronkelijke dienstregeling voor 2023 is nog gebaseerd op de verwachte forse reizigersgroei uit 2019. De wereld ziet er nu echt anders uit. Onze collega’s doen het uiterste om de reiziger van dienst te zijn en we hebben veel van onze mensen gevraagd, eerst als gevolg van het werken tijdens de corona maatregelen en de laatste maanden met een grote werkdruk als gevolg van het tekort aan personeel. We zien dat we onze huidige dienstverlening met het tekort aan collega’s niet volledig kunnen waarmaken. Dat zorgt voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk voor onze collega’s. We kijken naar manieren om onze collega’s weer meer ruimte te geven om weer op een normale manier hun werk te kunnen doen. Daarvoor is een aanpassing van de dienstregeling noodzakelijk.” 

Met deze aanpassing willen we zoveel mogelijk voorkomen dat reizigers kort van tevoren te maken krijgen met treinuitval en willen we onze collega’s op de trein en van de planning meer lucht geven. Vanaf dienstregeling 2023 rijdt NS hierdoor tien procent minder treinen dan in 2019, het laatste jaar voor corona. We proberen de aanpassingen die we doen zoveel mogelijk aan te sluiten op de nieuwe reispatronen en reizigersaantallen sinds corona. 

We beseffen goed dat de aanpassingen wennen zullen zijn voor onze reizigers. Treinen kunnen drukker zijn dan gebruikelijk en met name in de daluren, de avond en in het weekend zullen reizigers vaker moeten overstappen dan ze nu gewend zijn. We adviseren reizigers daarom om vooraf de reis en de drukte in de trein te checken in de NS-app. 

De belangrijkste aanpassingen vanaf 5 september 

  • op werkdagen rijdt NS vier Intercity’s per uur, waar dat nu zes is 
  • de avonddienstregeling start om 20.00 uur in plaats van 22.00 uur 
  • in het weekend en in de avonduren rijdt NS elk half uur Intercity’s en Sprinters waar dat nu elk kwartier is 

De belangrijkste aanpassingen per 11 december 

  • In de spits van vrijdag rijdt NS net zoals de rest van de dag op een aantal trajecten elk half uur Intercity’s waar dat nu elk kwartier is 
  • Op het traject Arnhem-Utrecht-Schiphol-Rotterdam blijft NS 4 treinen per uur rijden (net zoals per 5 september) 
  • Op het traject Eindhoven-Amsterdam rijdt NS weer maandag tot en met donderdag elke tien minuten een trein (in plaats van elk kwartier) 
  • Op het traject HSL-Breda-Rotterdam rijdt NS 3 treinen per uur, in plaats van 5 treinen per uur 
  • In de daluren, ’s avonds en in het weekend rijdt NS elk half uur Intercity’s en Sprinters waar dat nu elk kwartier is 
  • De avonddienstregeling start om 20.00 uur, in plaats van 22.00 uur