Clicky


ECB halveert groeiramingen 2012

ECB halveert groeiramingen 2012
10-11-2011 13:39 | Overig | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Rekenmeesters van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben hun groeitaxaties voor de eurozone in 2012 gehalveerd. Dit maakte het orgaan donderdag bekend in het maandelijks bulletin van november.

De ECB verwacht nu dat het bruto binnenlands product in 2012 met slechts 0,8 procent zal groeien, waar eerder een groei van 1,6 procent werd voorzien. Ook de groeiramingen voor dit jaar werden verlaagd naar 1,6 procent van 1,9 procent.

Algemeen wordt aangenomen dat de zogeheten Survey of Professional Forecasters een belangrijk aandeel heeft in hoe de centrale bank zijn monetaire politiek formuleert.

De voorspellingen zijn voornamelijk bijgesteld door 'de ontwikkeling van de schuldencrisis en de slechter dan verwachte externe omstandigheden', zegt de ECB.

De rekenmeesters verwachten dat de inflatie, gemeten via een geharmoniseerde index van consumentenprijzen, volgend jaar zal dalen tot 1,8 procent. Een eerdere inschatting was 2 procent. Daarmee komt de inflatie uit onder de ECB-doelstelling van 2 procent voor de middellange termijn. Er wordt verwacht dat de inflatiedruk zal afnemen door minder druk van grondstofprijzen en zwakkere groeiverwachtingen, stelt de centrale bank.



Met een afzwakkende groei en afnemende inflatoire druk lijkt de ECB meer ruimte te hebben voor een verdere daling van de belangrijkste rentetarieven.

Eerder deze maand verbaasde ECB-voorzitter Mario Draghi de markten door de rentetarieven te verlagen naar 1,25 procent van 1,50 procent.