Clicky


FNV daagt Deliveroo versneld voor rechter om contracten en nabetalingen

FNV daagt Deliveroo versneld voor rechter om contracten en nabetalingen

UTRECHT - FNV daagt namens twaalf bezorgers Deliveroo voor de rechter. Vorig jaar werd in twee hoger beroepzaken bepaald dat de bezorgers geen ZZP-ers zijn, maar werknemers onder de cao Beroepsgoederenvervoer.

Saraya van der Geer, organizer FNV Platformwerk: "Deze mensen hebben dus recht op een arbeidsovereenkomst en een nabetaling. Wij willen dat de rechter hier snel naar kijkt, want Deliveroo heeft intussen besloten het hazenpad te kiezen en gaat Nederland verlaten." Volgens FNV zal de nabetaling ongeveer 350.000 euro zijn, exclusief rente.

Vijf van de twaalf bezorgers werken nog voor Deliveroo en eisen een arbeidsovereenkomst en nabetaling. De overige zeven werken niet meer voor de bezorgdienst en eisen alleen een nabetaling. Vorig jaar dagvaardde FNV Deliveroo ook al om nabetalingen. Dat was namens twaalf bezorgers die in dienst waren van Deliveroo voordat het bedrijf in 2018 besloot alleen nog met zzp-ers te willen werken. De zitting daarvan is volgende week dinsdag.

Miljarden euro’s

FNV strijdt al jaren tegen schijnconstructies bij platformbedrijven als Deliveroo, Uber, Helpling en Temper. Door die constructies krijgen de medewerkers geen cao-loon, toeslagen of vakantiegeld en wordt hun loon niet doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Bovendien betalen de platformbedrijven geen sociale premies, verzekeringen en pensioenpremies. De samenleving loopt daardoor miljarden euro’s mis.

Schande

In meerdere rechtszaken is uitgesproken dat mensen die voor de platformbedrijven werken geen zzp-er zijn, maar medewerkers met recht op een arbeidsovereenkomst. Van der Geer: 'We zien dat de platformbedrijven de rechterlijke uitspraken in de wind slaan. De overheid laat dat vervolgens gebeuren. Het is een schande dat wij als vakbond achter deze bedrijven aan moeten. Het kabinet moet eindelijk in actie komen en de wetten en gerechtelijke uitspraken rondom schijnzelfstandigheid gaan handhaven."