Clicky


Nederlandse economie gekrompen

Nederlandse economie gekrompen
15-11-2011 10:35 | Overig | auteur de redactie
(Novum) - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal vergeleken met het tweede kwartaal 0,3 procent gekrompen. Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat de economie vergeleken met het vorige kwartaal is gekrompen, blijkt dinsdag uit een eerste voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De economie is in het derde kwartaal met 1,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De export van goederen en diensten toonde een bescheiden groei van vier procent. De groei was in het tweede kwartaal ook bescheiden.

Huishoudens besteedden ruim een procent minder dan een jaar eerder. Vooral de aanschaf van nieuwe auto's daalde scherp. Ook aan kleding en schoeisel werd minder uitgegeven. Door het slechte weer werd in juli en augustus minder in de horeca uitgegeven.

De banengroei stagneert volgens het CBS ook. Het aantal banen is vrijwel gelijk aan het aantal in het tweede kwartaal. Wel lag het aantal 33 duizend hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is een stijging van 0,4 procent.

Het gros van de groei van het aantal banen komt voor rekening van de handel, het vervoer en de horeca. Het aantal banen nam daar met 31 duizend toe. In de zorg en de zakelijke dienstverlening nam het aantal banen ook toe. Bij de overheid de industrie en de bouw waren er juist vijftienduizend banen minder.

De overheid gaf per saldo minder uit. Dat komt vooral door de bezuinigingen op algemeen bestuur en defensie. De uitgaven aan de zorg namen toe.

De zakelijke dienstverlening groeide in het tweede kwartaal nog, maar dat herstel zette in het derde kwartaal niet door. Vergeleken met vorig jaar is dit nauwelijks gegroeid.