Clicky


Olieprijs stijgt door mogelijke sancties Iran

Olieprijs stijgt door mogelijke sancties Iran
28-11-2011 19:35 | Overig | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De olieprijzen stijgen maandag na berichten dat de Europese Unie overweegt geen olie meer uit Iran te importeren. De eventuele sanctie is een verdere escalatie van de spanningen die zijn ontstaan vanwege het kernenergiebeleid van Iran.

Donderdag komen de ministers van buitenlandse zaken van de EU bijeen om over eventuele sancties te praten, maar uit een conceptverklaring blijkt dat de EU waarschijnlijk overeen zal komen om de bestaande sancties tegen Iran eventueel uit te breiden met aanvullingen. Dit is inclusief sancties die de energiesector van het land raken, vertelt een diplomaat die de verklaring onder ogen heeft gehad aan Dow Jones Newswires.

De sancties komen voor Europa op een moeilijk moment, aangezien de krapte in de olievoorraden als gevolg van de Libische burgeroorlog al voor problemen zorgde.

Door het nieuws gaat de olieprijs met 2,44 dollar, ofwel 2,5 procent omhoog naar 99,21 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Brent ruwe olie op de ICE Futures Europe stijgt 2,63 dollar, of 2,5 procent, naar 109,03 dollar per vat.

Iran exporteerde vorig jaar 2,2 miljoen vaten olie per dag waarmee het de op twee na grootste olie exporteur ter wereld is. De EU is na China de op een na grootste gebruiker van Iraanse olie.