Clicky


Scania brengt voorspellende cruisecontrol

Scania brengt voorspellende cruisecontrol
05-12-2011 19:17 | Scania | auteur de redactie
Scania ontwikkelde een cruisecontrolsysteem met GPS om de positie van een voertuig te bepalen en de topografie van de weg vooruit te voorspellen. De kruissnelheid wordt aangepast voordat er een stijging of afdaling aankomt. Dit helpt de vrachtwagenchauffeur brandstof te besparen. Deze besparing kan oplopen tot 3% bij het rijden op een kronkelende weg.

Het nieuwe systeem - Scania Active Prediction - is voor Scania een mijlpaal in de systematische aandacht voor chauffeurs, het helpt hen brandstof te besparen waardoor de aanslag op het milieu minder groot wordt. Het gebruik van de Active Prediction gaat als vanzelf en past bij de manier van rijden zoals de meest deskundige trucker zou rijden. Het systeem helpt ook ervaren bestuurders om brandstof te besparen wanneer ze op nieuwe routes, in het donker of bij ongunstige weersomstandigheden moeten rijden.

Tijd is belangrijk voor transportbedrijven en dat kost geld vanwege het hogere brandstofverbruik. Het Scania cruisecontrolsysteem is speciaal ontwikkeld om bestuurders te helpen op hun bestemming te komen zonder verspilling van brandstof.

De Scania Active Prediction zorgt voor 3% brandstofbesparing en minimaal tijdverlies, in vergelijking met het rijden op weg of snelweg met een normale cruisecontrol. De maximale besparing wordt bereikt op een kronkelende route met een niet vlak wegdek.

Rijden met dit nieuwe systeem kost gemiddeld per dag rijden maar een paar minuten extra. Die paar minuten wegen voor de meeste transportbedrijven niet op tegen de grote kostenbesparing aan brandstof.
Uitgaande van een 40 ton combinatie die 180.000 kilometer per jaar rijdt, is er een besparing mogelijk van 1700 liter brandstof op jaarbasis. Dit staat gelijk aan een kostenbesparing van 2200 euro en een vermindering van CO2 uitstoot met vier ton per jaar.

Scania begint volgende jaar met de levering van het Active Prediction systeem. Er is al voor 95% van het wegennet in centraal en westelijk Europa topografische data beschikbaar.

Auteur: Corry Daalhof