Clicky


Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer: stop met staken en kom aan tafel

Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer: stop met staken en kom aan tafel
14-09-2022 19:27 | Stakingen | auteur Redactie

DEN HAAG - Voor komende vrijdag 16 september heeft vakbond FNV een landelijke stakingsdag aangekondigd in het streekvervoer. Deze staking vindt plaats ondanks een al lopende rechtsgeldige CAO OV. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft de vakbonden uitgenodigd om op korte termijn te beginnen met gesprekken over de nieuwe CAO OV. CNV Vakmensen heeft die uitnodiging aangenomen en is startklaar. De VWOV roept vakbond FNV op om ook snel aan tafel te komen zodat er met beide vakorganisaties afspraken gemaakt kunnen worden over de nieuwe CAO met ingangsdatum 1 januari 2023.

Eerder dit jaar stemden de leden van vakbond CNV Vakmensen in met het bod van de VWOV. Bij onderhandelingen met meerdere bonden is de instemming van één vakbond voldoende voor een rechtsgeldige en bindende CAO. De huidige CAO heeft een looptijd van 1,5 jaar (vanaf 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022). Ondanks het feit dat vakbond FNV voor de zomer niet heeft ingestemd, gelden de nieuwe CAO bepalingen voor alle medewerkers in deze CAO. Dit betreft een loonsverhoging van 2,8%, twee keer een eenmalige uitkering van in totaal 1200 euro en een eerder-stoppen-met-werken regeling.

Fred Kagie, voorzitter VWOV: “Als werkgevers willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en op het juiste moment de goede dingen doen voor onze medewerkers. We willen echt voorkomen dat de nieuwe CAO bijvoorbeeld pas in juli 2023 klaar is. We roepen de FNV daarom opnieuw op om deel te nemen aan de gesprekken over een nieuwe CAO OV vanaf 1 januari 2023. Staken voor de CAO die al loopt, heeft geen zin en doet alleen maar afbreuk aan de betrouwbaarheid van het OV.”

Niet al het OV-personeel staakt vrijdag 16 september

FNV heeft voor komende vrijdag 16 september een landelijke stakingsdag aangekondigd in het streekvervoer. Dan zullen stakingsbereide FNV-leden het werk neerleggen. De dienstregeling wordt zoveel mogelijk gereden door medewerkers die gewoon aan het werk gaan. Bij eerdere stakingsdagen was de uitval van ritten beperkt, met verschillen per regio.

Fred Kagie: “Gelukkig voor de reizigers bleef onze dienstverlening grotendeels in stand tijdens eerdere stakingen. Uiteraard is het vervelend als precies jouw rit uitvalt. Collega’s die wel reden, werden dan soms door reizigers boos aangesproken. Dat is uiteraard erg vervelend en onterecht. Zij doen namelijk hun uiterste best om zoveel mogelijk reizigers van A naar B te brengen.”

De OV-bedrijven zetten zich in om de dienstregeling zoveel mogelijk in stand te houden, zodat reizigers beperkt hinder ondervinden van de aangekondigde landelijke stakingsdag. Reizigers wordt geadviseerd om vrijdag voor vertrek een reisplanner te checken.