Clicky


Tennisser Federer (41) kondigt einde van carrière aan

Tennisser Federer (41) kondigt einde van carrière aan
15-09-2022 16:04 | Sport | auteur ANP

BASEL - Roger Federer stopt met tennissen. De 41-jarige Zwitser neemt volgende week afscheid op het toernooi om de Laver Cup in Londen. Federer won twintig grandslamtitels en voerde geruime tijd de wereldranglijst aan.

Vanwege fysieke problemen kwam Federer de laatste jaren weinig in actie. Zijn laatste optreden op de ATP Tour dateert van vorig jaar op Wimbledon. De Zwitser moest kort daarna wederom een knieoperatie ondergaan. Het herstel duurde langer dan verwacht. Van een rentree op de ATP Tour komt het niet meer.

"Ik blijf nog wel tennissen in de toekomst, maar niet meer op grand slams of op de tour", schrijft Federer in een verklaring. Op de Laver Cup, een toernooi waarop Europese tennissers het opnemen tegen een team van tennissers uit de rest van de wereld, neemt de Zwitser eind volgende week afscheid.

103 ATP-titels

Dat doet hij met 103 ATP-titels op zijn naam. De laatste behaalde hij bijna drie jaar geleden voor eigen publiek in Basel. Federer voerde 310 weken de wereldranglijst aan en was met twintig grandslamtitels (zes keer de Australian Open, één keer Roland Garros, acht keer Wimbledon en vijf keer de US Open) jarenlang de recordhouder bij de mannen. Hij is inmiddels gepasseerd door Rafael Nadal en Novak Djokovic, die respectievelijk 22 en 21 grandslamtoernooien hebben gewonnen. Volgende week spelen de drie grote kampioenen nog een keer samen in Londen. Federer, Nadal en Djokovic vormen Team Europa met Andy Murray, Stefanos Tsitsipas en Casper Ruud.

Federer won op de Spelen van 2008 in Beijing olympisch goud in het dubbelspel met zijn landgenoot Stan Wawrinka. Vier jaar later in Londen moest hij genoegen nemen met individueel zilver. In de finale was Murray te sterk. Federer bezorgde Zwitserland in 2014 de eindzege in de Daviscup.