Clicky


Goodyear stelt conceptband voor die voor 63 procent bestaat uit duurzame materialen

Goodyear stelt conceptband voor die voor 63 procent bestaat uit duurzame materialen
23-09-2022 09:06 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

HANNOVER - Goodyear presenteerde tijdens de IAA Transportation beurs in Hannover een innovatieve conceptband voor vrachtwagen die voor 63 procent uit duurzame materialen bestaat*. Hiermee laat het bedrijf zijn focus op het gebruik van duurzamere materialen voor zijn producten zien.

De conceptvrachtwagenband die voor 63 procent uit duurzame materialen bestaat bevat 15 ingrediënten in 20 bandonderdelen, waaronder de hieronder beschreven onderdelen. Deze conceptband heeft het label 'A' in brandstofefficiëntie, wat betekent dat deze dezelfde brandstofbesparing biedt als de meest efficiënte Goodyear vrachtwagenbanden die momenteel worden aangeboden.

Carbon black wordt in banden gebruikt om de samenstelling te versterken en de levensduur van het loopvlak te verlengen. Carbon black wordt traditioneel gemaakt door verschillende soorten producten op basis van aardolie of koolteer te verbranden. Deze conceptband bevat vier verschillende soorten carbon black die zijn geproduceerd uit plantaardige olie, pyrolyse-olie van afgedankte banden, opvang en omzetting van kooldioxide en een koolstofarm methaanpyrolyseproces.

Sommige van de op aardolie gebaseerde oliën in deze conceptband werden vervangen door het gebruik van koolzaadolie. Koolzaadolie is een biologische grondstof die helpt om de rubbersamenstelling van een band soepel te houden bij wisselende temperaturen. Het gebruik van koolzaadolie op biologische basis is in lijn met de doelstelling van het bedrijf om tegen 2040 oliën op basis van aardolie volledig te vervangen in zijn producten.

Silica is een ingrediënt dat vaak in banden wordt gebruikt om de grip te verbeteren en het brandstofverbruik te verminderen. Deze conceptband bevat een uniek soort silica, geproduceerd uit rijstkafas, een bijproduct van de rijstverwerking dat vaak wordt weggegooid. Uit deze afvalas is silica van hoge kwaliteit geproduceerd.

Polyester wordt gerecycled uit plastic flessen en ander plastic afval door het polyester om te zetten in zijn basischemicaliën en deze om te zetten in technisch zuiver polyester dat gebruikt wordt voor koordlagen in banden, wat een betere herprofilering mogelijk maakt.

In de toekomst kan deze conceptband worden geconnecteerd en kan deze diverse parameters van de band monitoren. Dit heeft het potentieel om afval te verminderen en de efficiëntie te verhogen door de ideale spanning en conditie van de band te handhaven. Het monitoren van de conditie van de band is een belangrijke factor om te bepalen of en wanneer een band kan worden vernieuwd, waardoor mogelijk wordt bijgedragen aan een circulaire economie en meer efficiëntie.

Deze conceptband voor vrachtwagens is in lijn met het streven van het bedrijf om het gebruik van duurzame materialen te vergroten. Bovendien heeft een band van duurzame materialen het potentieel om een circulaire economie en de impact op het klimaat positief te beïnvloeden. Zeker met een lage rolweerstand, volledige herprofileerbaarheid en met de mogelijkheid om de gezondheid van de band te monitoren met de Goodyear Total Mobility-oplossingen. Goodyear Total Mobility is een end-to-end vlootaanbod dat het volledige assortiment premium banden voor commerciële vrachtwagens, het pakket oplossingen voor datagestuurde monitoring met voorspellende analyses en meer dan 2.000 servicelocaties in heel Europa samenbrengt.

Grégory Boucharlat, Vice President Commercial Europe: "De ontwikkeling van ons geïntegreerde aanbod van producten en mobiliteitsoplossingen onder de paraplu van Goodyear Total Mobility kan onze klanten in de veeleisende transportmarkt verder ondersteunen en hen helpen hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Goodyear zet zich in voor de ontwikkeling van producten en oplossingen die de ambities en aspiraties van onze zakelijke partners helpen om competitiever, efficiënter en duurzamer te zijn."

De richting van de ontwikkeling van de Goodyear Total Mobility-oplossing komt overeen met de verwachtingen en uitdagingen waarmee de transportsector in Europa wordt geconfronteerd. De recente Sustainable Reality Survey, uitgevoerd met medewerking van meer dan 1.400 vertegenwoordigers van de transportsector, bevestigt dat het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelen een belangrijke doelstelling is van de transportvlootsector. Goodyear Total Mobility en het concept van een vrachtwagenband gemaakt van duurzame materialen moet transportbedrijven ondersteunen bij het bereiken van die doelstelling in de komende jaren.

* De vrachtenwagenband die voor 63% uit duurzame materialen bestaat die op de IAA Transportation werd gepresenteerd, is geproduceerd als conceptband.