Clicky


Honderden mensen in Nederland demonstreren tegen Iraanse regering

Honderden mensen in Nederland demonstreren tegen Iraanse regering
24-09-2022 19:34 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Honderden mensen in Nederland hebben zaterdag gedemonstreerd tegen de Iraanse regering en voor vrouwenrechten in Iran. Ze voerden actie uit solidariteit met de demonstranten in Iran die de straat op zijn gegaan om hun woede te uiten over de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

In Rotterdam was een actie op het Stationsplein, georganiseerd door Koerdische partijen. Daar kwamen ongeveer tweehonderd mensen op af, zegt Farshad Moradian, een van de organisatoren . "Het protest verliep goed. We willen opkomen voor de Koerdische mensen in Iran op dit moment." Een aantal vrouwen stak "uit solidariteit spontaan hun hoofddoek in brand". Dat was volgens de politie niet de bedoeling, "daarom vroegen we daarna om dit niet meer te doen", aldus Moradian.

Tientallen Iraans-Nederlandse actievoerders bij de Tweede Kamer in Den Haag vonden dat Nederland het geweld in Iran en de dood van Amini moet veroordelen. "We willen harde maatregelen tegen het Iraanse regime. De Nederlandse overheid moet samen met de Europese Unie achter de Iraanse demonstranten gaan staan", vindt Shahin Sultany Taied van de Vereniging Iraanse Academici, een van de initiators van de Haagse demonstratie.

Tot donderdag actievoeren

Voorzitter Sepiedeh Orafa van Jong Iraans Nederland zegt in Den Haag dat de dood van Amini een katalysator is geweest, maar "de huidige protesten zijn breder dan alleen haar moord". "Mensen willen al veel langer weg van dit regime." Op spandoeken staan teksten als 'Dood aan Khamenei' en 'Dood aan de onderdrukker'. De opperste geestelijk leider, ayatollah Ali Hosseini Khamenei, vertegenwoordigt al ruim dertig jaar het hoogste gezag in Iran.

Of het Iraniërs daadwerkelijk lukt het regime te veranderen, weet Sultany Taied niet. "Dat zou nieuw zijn, het is nog nooit gebeurd. Maar mensen zijn op dit moment wel bereid hun leven op te offeren voor vrijheid." In het noorden van Iran zijn zaterdag meer dan zevenhonderd mensen opgepakt die hadden meegedaan aan de protesten, onder wie zestig vrouwen, zo melden staatsmedia. Ook zouden volgens deze media zeker 35 mensen zijn omgekomen bij de demonstraties. Mensenrechtenorganisaties denken dat het werkelijke aantal doden hoger ligt.

De demonstranten in Den Haag willen zeker tot donderdag actievoeren om hun solidariteit te tonen. Ze gaan dan naar de Iraanse ambassade.