Clicky


Iraanse president waarschuwt voor beslissend ingrijpen

Iraanse president waarschuwt voor beslissend ingrijpen
25-09-2022 19:58 | Buitenland | auteur ANP

TEHERAN - In de Iraanse hoofdstad Teheran en verscheidene andere steden in het land zijn opnieuw tegenbetogingen geweest in reactie op het straatprotest van de afgelopen dagen. In de tegendemonstraties betuigden volgens staatsmedia duizenden mensen hun steun aan het regime. De straatprotesten begonnen vorige week, nadat een jonge vrouw was gestorven die door de religieuze politie was opgepakt.

Naast de gebruikelijke leuzen tegen de Verenigde Staten en Israël klonken er bedreigingen aan het adres van tegenstanders van het Iraanse regime, waarbij vooral Koranverbranders het moesten ontgelden. Zij zouden de doodstraf verdienen. Volgens critici zijn de tegenbetogingen echter geënsceneerd om zo de indruk te wekken dat een meerderheid in het land tegen de recente straatprotesten is en solidair is met de ultra-conservatieve leiders van het land.

Eerder op zondag had de Iraanse president Ebrahim Raisi gewaarschuwd dat er "beslissend" zal worden opgetreden tegen de golf van onrust die het land al dagen in zijn greep houdt. Hij wil dat er keihard wordt ingegrepen bij de protesten, die hij betitelt als rellen door tegenstanders van de veiligheid en vrede in het land.

Dodental

De protesten en het keiharde optreden van de veiligheidsdiensten hebben volgens officiële cijfers aan ten minste 41 mensen het leven gekost. Mensenrechtenorganisaties zeggen evenwel dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. De politie schiet onder meer met scherp op betogers.

Honderden mensen zijn gearresteerd sinds de demonstraties begonnen op 16 september, de dag dat Mahsa Amini overleed. Deze 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw stierf nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. Ze zou zich niet goed hebben bedekt en zou daarmee de kledingvoorschriften in het streng-islamitische land hebben overtreden.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zondag bekend dat het de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen heeft ontboden. De Britse ambassadeur kreeg te horen dat Iran protesteert tegen de "uitnodiging om te rellen" die Farsi-talige omroepen vanuit Londen versturen. De vertegenwoordiger van Oslo moest na uitspraken van de Noorse parlementsvoorzitter uitleg geven over wat Teheran "inmenging in en niet-opbouwend commentaar over binnenlandse aangelegenheden" noemt.