Clicky


PvdA-leider Kuiken 'overvallen' door opstappen Arib

PvdA-leider Kuiken 'overvallen' door opstappen Arib
01-10-2022 22:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Partij van de Arbeid-leider Attje Kuiken is "totaal overvallen" door het vertrek van Khadija Arib. "Het doet mij persoonlijk en de PvdA-fractie als geheel veel pijn", twittert zij "met verdriet".

Partijprominent en voormalig Tweede Kamervoorzitter Arib kondigde haar vertrek zaterdagavond aan via Twitter. Ze had partijleider en fractievoorzitter Attje Kuiken daar niet vooraf over verteld, zegt Kuikens woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is de laatste dagen geprobeerd contact te zoeken en een gesprek met Arib aan te gaan, maar is het daar niet meer van gekomen. Dat Arib opstapte, had wat haar partij betreft "ook niet gehoeven".

Arib twitterde een verklaring waarin ze zegt dat ze opstapt omdat ze vindt dat ze slachtoffer is geworden van "(anonieme) dolkstoten" en "aanvallen op mijn waardigheid". Woensdag lekte uit dat er een onafhankelijk onderzoek wordt geopend naar haar handelen in haar tijd als Kamervoorzitter. Daar is zij woedend over.

Arib zelf noemt als een van de redenen voor haar vertrek een brief van een aantal Kamerleden waarin de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp om opheldering wordt gevraagd. Die is niet ondertekend door PvdA'ers. Daar is volgens Kuiken voor gekozen omdat zij en de rest van de partij het "sterker en zuiverder vonden als andere fracties het aan de orde zouden stellen".

De partij vindt dat omdat bij de kwestie twee leden van de fractie betrokken zijn, laat een woordvoerder weten. Naast Arib gaat het om Henk Nijboer, die als lid van het presidium heeft ingestemd met het voorstel om een onderzoek te openen.

De PvdA-fractie zou Arib wel hebben laten weten dat ze de inhoud van de brief steunen. De fractie zit volgens de partij met dezelfde vragen. "Het blijft van groot belang dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht en aangifte wordt gedaan van het lekken van vertrouwelijke informatie", aldus Kuiken.

Partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent zegt op Twitter ook teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. "Het besluit van Khadija stemt mij en de partij ontzettend bedroefd. We zijn haar dankbaar voor alle jaren van inzet waarin zij een boegbeeld is geweest voor de PvdA, de democratie en Nederland."