Clicky


ILT maakt afspraken met betrokkenen over veiligere bruine vloot

ILT maakt afspraken met betrokkenen over veiligere bruine vloot
03-10-2022 14:21 | Algemeen | auteur ANP

HARLINGEN - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft met een aantal partijen afspraken gemaakt over het vergroten van de veiligheid van de historische bruine vloot. De ILT organiseerde een bijeenkomst met onder meer schippers, verzekeraars en keuringsinstanties naar aanleiding van een ongeval op een historisch zeilschip uit Harlingen eind augustus. Een meisje kwam toen om het leven na het breken van de giek.

Een ILT-woordvoerster laat weten dat op de bijeenkomst afspraken zijn gemaakt over wat partijen actief kunnen doen om het varen met historische schepen veiliger te maken. "Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het nog actiever delen en borgen van kennis bij zowel schippers als keuringsinstanties."

Verder gaat de ILT scheepseigenaren tijdig informeren over de einddata van hun certificaten. Half september meldde de inspectie dat 39 historische schepen aan de ketting waren gelegd vanwege het ontbreken van geldige papieren. De inspectie had de in totaal 250 schepen van de zogeheten bruine vloot gecontroleerd vanwege het dodelijk ongeluk eind augustus. Inmiddels heeft een aantal van de schepen van de bruine vloot die geen verplichte veiligheidscertificaten hadden, de zaken weer op orde.

Verder heeft de ILT afgesproken om nog voor het nieuwe vaarseizoen met de brancheorganisatie voor de beroepschartervaart BBZ een nieuwe bijeenkomst te houden. Het doel is nog meer schippers te bereiken en te bekijken hoe het loopt met de gemaakte afspraken over het verbeteren van de veiligheid.