Clicky


Gevarieerd RAI nieuws bij Thermo King

Gevarieerd RAI nieuws bij Thermo King
14-03-2012 15:59 | BedrijfsautoRAI | auteur de redactie
Thermo King komt naar de BedrijfsautoRAI met een reeks aan noviteiten. Het grootste merk op het gebied van transportkoeling heeft met CryoTech duidelijk afstand genomen van de concurrentie. Inmiddels rijden er in Nederland zeker meer dan honderd trucks en trailers rond met zo'n bijzonder efficiënte, en tegelijk bijzonder stille en milieuvriendelijke koelinstallatie. Er is geen koelsysteem op een laadruimte te krijgen dat zo stil, sterk, milieuvriendelijk en efficiënt is. Toch zijn er vervoerders en vervoerstaken waarvoor andere typen koeling gevraagd zijn. Ook die kan Thermo King leveren en ook die worden stelselmatig verbeterd.

Nieuwe SLX versies
Het meest succesvol is Thermo King met trailerunits. Hiervoor werd enkele jaren geleden de SLX-serie geïntroduceerd. Een koelmachine die beduidend efficiënter is dan zijn geliefde en betrouwbare voorganger, de SL-serie waarvan er nog duizenden rond rijden. De populariteit van de SLX groeit echter dusdanig, dat het tijd wordt voor meer specifieke varianten. De multitemp versie van de SLX, de SLX Spectrum, is er al enige tijd en dat geldt ook voor het stilste broertje uit de SLX familie, de SLX Whisper.

Thermo King introduceert twee nieuwe varianten, de SLX Intermodal en de SLX Ferry. Laatstgenoemde heeft een even hoge koelcapaciteit met elektrische aandrijving als met diesel aandrijving. Dat is in deze klasse nog nooit vertoond. Het bewijst dat expertise bij Thermo King een handelsmerk is. Het laat ook zien dat Thermo King verder kijkt met zijn dienstverlening dan alleen naar de marktsegmenten van grote aantallen.

Verbeterde UT-serie
Thermo King is een begrip in onderbouw koelmachines. Tal van Nederlandse vervoerders die met motorwagen aanhangwagencombi's rijden, maken gebruik van deze machines van Thermo King. De nieuwe UT-1200 en UT-800, beide klein en compact, zijn voorzien van een volledig aluminium condensorbuis met microkanalen in plaats van een conventioneel mechanisme met koperen en aluminium koelvinnen en leidingen. Deze uitvoering brengt een aantal voordelen met zich mee: de unit is bijvoorbeeld 19 centimeter korter en weegt ruim 20 kilogram minder dan zijn voorganger.
De UT-1200 verbruikt 28 procent minder koudemiddel en is dus milieuvriendelijker. Dankzij de buis met microkanalen zijn de bedrijfstemperaturen lager en wordt het systeem minder belast waardoor de belangrijkste componenten langer mee gaan.

Beide producten worden geleverd met het TSR-2-controllerplatform, de meest geavanceerde controller die momenteel in dit segment verkrijgbaar is. Met behulp van deze controller kunnen chauffeurs de temperatuur in de vrachtwagen nauwkeurig beheersen, ongeacht de producten die worden vervoerd.

V-serie Spectrum
De V-serie is een belangrijke steunpilaar in het leveringsprogramma van Thermo King. Kenmerk van deze machines is dat ze direct aangedreven worden door de motor van het voertuig waar ze op gebouwd zijn. Ze vallen op door hun lage gewicht en compacte afmetingen in combinatie met eersteklas prestaties. Nieuw is de V-Spectrum, een machine die in staat is verschillende laadruimten op een vooraf ingestelde temperatuur te houden. Daardoor wordt de V-serie nog veelzijdiger en de klant die de Spectrum koopt, is bediend met een compacte, lichte, maar vooral veelzijdige machine.

T-Serie
In feite is hetzelfde van toepassing op de T-serie van Thermo King. Deze serie koelmachines wordt extern aangedreven en is geschikt voor opbouw op bakwagens. Thermo King biedt de T-serie machines aan in vier varianten zodat iedere bakwagen vervoerder er de koeler van zijn keuze kan vinden.

Buitenterrein
Voor het eerst wordt tijdens de RAI ook een buitenterrein ingericht. Hier zal Thermo King ook te vinden zijn. In het recente verleden heeft Thermo King al enkele ultraschone, zeer sterke en stille CryoTech koelmachines opgebouwd op Lange en Zware Voertuigen (LZV of Ecocombi). Hiervan zal een voorbeeld op het RAI buitenterrein te zien zijn. Dit is technisch, maar vooral milieutechnisch, het summum op het gebied van transportkoeling! Ook de SLX Intermodal is op dit buitenterrein te vinden.