Clicky


Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie

Onderzoek: bestuurders grote bedrijven rekenen op milde recessie
04-10-2022 23:41 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - Een recessie lijkt onafwendbaar voor de wereldeconomie. Bijna negen op de tien bestuurders van 's werelds grootste bedrijven verwachten dat de wereldeconomie binnen nu en een jaar in een recessie valt. De meesten denken wel dat die recessie dan "kort en mild" zal zijn, komt naar voren uit onderzoek door accountants- en adviesfirma KPMG.

Voor de peiling zijn wereldwijd meer dan 1300 bedrijfsbazen ondervraagd. Het beeld dat ze schetsen is een beetje dubbel. Enerzijds heeft de overgrote meerderheid vertrouwen in de economie en gaat men er vanuit dat de eigen organisatie dit jaar kan groeien. Tegelijk vinden ze dat het herstel na de pandemie langer duurt dan eerder gedacht. Dat zou vooral komen door de hoge inflatie en stijgende rentes.

Volgens Edwin Herrie, hoofd advies bij KPMG, nemen de bestuurders bij hun bedrijven inmiddels maatregelen om zich tegen een naderende recessie te kunnen wapenen. "Bijna de helft, 46 procent, overweegt te downsizen om de kosten te drukken. Ook zegt ongeveer de helft van de ceo's dat geplande initiatieven op het gebied van duurzaam ondernemen even gepauzeerd of hervormd moeten worden, als de financiële situatie daarom vraagt", geeft hij aan.