Clicky


Boerenclubs: gedwongen opkoop is onacceptabel

Boerenclubs: gedwongen opkoop is onacceptabel
05-10-2022 11:13 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 14:25 uur] Het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes om gedwongen uitkoop toe te passen bij bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden is voor boerenactiegroepen onacceptabel. "Gedwongen opkoop van piekbelasters is een absolute no-go voor ons", zegt Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF). Hij reageert op het advies van Remkes, dat woensdag werd gepresenteerd.

"Het is niet best. Ze gaan weer dwingen, dit wordt weer niks. Deze plannen hebben niets te maken met het redden van de natuur, het enige waar ze op sturen is boerenkrimp", stelt Van den Oever. De voorman heeft voor woensdagavond "een grote vergadering" gepland. "Dan trekken we een conclusie en ontwikkelen we een plan de campagne", zegt de FDF-voorman.

Het kabinet ging tot dusver nog uit van vrijwilligheid. Voor ondernemers die gedwongen worden te stoppen, moeten er volgens Remkes wel nette regelingen komen. Volgens het advies moet het kabinet wat Remkes betreft niet nu al tornen aan een van de voornaamste doelstellingen van het stikstofbeleid, een halvering van de uitstoot in 2030. Wel moet gaandeweg gekeken worden of dit doel op iedere plek in het land haalbaar is.

Agractie

Ook voor actiegroep Agractie is gedwongen uitkoop onacceptabel. "Als je het vertrouwen nog verder wil schaden moet je die kant op gaan", reageert Bart Kemp van de organisatie. "Als je naar een willekeurige burger gaat en je zegt: ik ga jou gedwongen onteigenen, dan is de reactie voorspelbaar denk ik", vervolgt hij.

Van den Oever van FDF gaf dinsdag aan dat de kans groot is dat boeren weer gaan actievoeren als de bevindingen van Remkes tegenvallen.