Clicky


Bellen en internet in EU komende zomer goedkoper

Bellen en internet in EU komende zomer goedkoper
28-03-2012 15:25 | Overig | auteur de redactie
(Novum) - Bellen en mobiel internetten over de grens wordt komende zomer goedkoper. Dat zijn de Europese Raad en het Europees Parlement overeengekomen.

Sinds 2007 zijn de zogenoemde roamingtarieven in Europa gereguleerd. De maximale tarieven liggen momenteel op 42 cent per minuut bellen en 13 cent per minuut voor gebeld worden. In het nieuwe voorstel dat vanaf juli moet ingaan worden deze tarieven verder omlaag gebracht en worden ook de sms- en internettarieven vastgelegd.

Voor een minuut bellen gaan de tarieven per juli omlaag naar 29 cent, gebeld worden kost dan 8 cent. Een sms'je gaat 9 cent kosten en de kosten voor mobiel internet gaan 70 cent per megabyte bedragen.

De tarieven worden in de jaren daarna verder verlaagd. Zo moet mobiel internetten uiteindelijk nog maar 20 cent per mb gaan kosten. Doel van Europa is dat de tarieven uiteindelijk gelijk liggen aan wat de consument in zijn eigen land betaalt.

Volgens het voorstel moeten consumenten daarnaast voor alleen bellen in het buitenland een nieuw abonnement kunnen afsluiten bij een andere mobiele provider, met behoud van het eigen nummer.

Het voorstel moet nog formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad waarin de leiders van de 27 EU-lidstaten zitting hebben. De regeling wordt bij goedkeuring geldig tot en met juni 2022.