Clicky


Duikers gaan schade aan Krimbrug onderzoeken

Duikers gaan schade aan Krimbrug onderzoeken
09-10-2022 10:08 | Weer en Verkeer | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Russische duikers gaan zondag de schade onderzoeken die is aangericht aan de Krimbrug. De verbinding tussen het door Moskou geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim en het Russische vasteland raakte zaterdag beschadigd nadat er vermoedelijk een bom in een vrachtwagen afging.

De Russische vicepremier Marat Choesnoellin heeft aan persbureaus in het land laten weten dat de duikers rond 06.00 uur plaatselijke tijd beginnen met de inspectie. Naar verwachting wordt het onderzoek aan het einde van de dag afgerond. Door de ontploffing stortte een deel van de verkeersbrug in, maar inmiddels is het verkeer weer hervat op het rijdek dat niet is beschadigd. Ook treinen op de ernaast liggende spoorbrug rijden weer.

De Russische gouverneur Sergej Aksjonov van de Krim laat verslaggevers weten dat "de situatie beheersbaar is. Het is onaangenaam, maar niet dodelijk. Natuurlijk zijn er emoties getriggerd en is er een gezond verlangen om wraak te nemen." Volgens hem is er op het eiland brandstof voor een maand en voor meer dan twee maanden aan voedsel aanwezig.

Het is nog steeds onduidelijk wie achter het opblazen van een deel van de brug zit. Oekraïne heeft de aanslag niet opgeëist en zegt dat Rusland er zelf achter zit. De ontploffing is het resultaat van een interne machtsstrijd in Moskou, stelde Kiev eerder.

De Russische president Vladimir Poetin heeft een betere beveiliging van de belangrijke Krimbrug bevolen. Ook de leidingen en installaties die de Krim van aardgas en stroom voorzien, moeten beter worden bewaakt. De Russische veiligheidsdienst FSB wordt verantwoordelijk voor de versterkte veiligheidsmaatregelen.