Clicky


Rusland vuurt opnieuw raketten af op Oekraïne

Rusland vuurt opnieuw raketten af op Oekraïne
11-10-2022 13:44 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR/AFP

KIEV - Rusland heeft dinsdag nieuwe raket- en droneaanvallen uitgevoerd op Oekraïne, een dag nadat dergelijke aanvallen in heel Oekraïne meer dan honderd slachtoffers hadden gemaakt. Onder meer in de omgeving van de hoofdstad Kiev zijn explosies gemeld.

Rusland zegt dat het opnieuw militaire infrastructuur en energiefaciliteiten heeft aangevallen. "Het doel is bereikt. Alle aangewezen faciliteiten zijn getroffen." De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba omschrijft de aanvallen op energiefaciliteiten als "geplande oorlogsmisdaden die gericht zijn op het creëren van ondraaglijke omstandigheden voor burgers".

Sinds het begin van de aanvallen maandag zijn delen van Oekraïne zonder stroom komen te zitten. Dat geldt ook voor de westelijke stad Lviv. Daar zegt de burgemeester dinsdag dat "kritieke infrastructuur" opnieuw is geraakt en een deel van de stad geen elektriciteit heeft. Er zijn ook aanvallen gemeld in onder meer de regio's Zaporizja, Dnjepropetrovsk, Vinnitsja en Mikolajiv.

Explosie Krimbrug

Oekraïense media melden één sterfgeval in Zaporizja, maar het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er dinsdag in totaal zijn gevallen. Hulpdiensten in het land waarschuwen dat er overdag "grote kans" is op raketaanvallen. Burgers krijgen het advies voor hun eigen veiligheid te blijven schuilen, zeker als het luchtalarm afgaat. Dat klonk dinsdag op veel plekken, waaronder in Kiev.

Moskou erkende maandag zware aanvallen op Oekraïne te hebben uitgevoerd als reactie op een explosie op de Krimbrug tussen Rusland en de Krim. Bij de aanvallen in heel Oekraïne vielen volgens Oekraïense informatie negentien doden en 105 gewonden. Het VN-mensenrechtenkantoor zegt dat deze aanvallen mogelijk in strijd waren met het internationaal humanitair recht.