Clicky


Poetin bereid te praten over runnen kerncentrale Zaporizja

Poetin bereid te praten over runnen kerncentrale Zaporizja
11-10-2022 19:29 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft in gesprek met de chef van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties (IAEA) , Rafael Grossi, gezegd dat de toestand rond de kerncentrale van Zaporizja hem grote zorgen baart. Hij staat daarom open voor dialoog over de kwestie en is bereid over alles met betrekking tot het functioneren van de centrale te praten. Grossi is naar Moskou gegaan om over de reactor vlakbij het front te praten.

Rusland heeft recent de hele provincie Zaporizja geannexeerd en wil het nog steeds door Oekraïens personeel gerunde complex onder Russisch bestuur brengen. De Russen konden in maart relatief snel de grootste kerncentrale van Europa, in Enerhodar in de provincie Zaporizja, innemen. De centrale is daarna met hetzelfde personeel energie aan Oekraïne blijven leveren en is goed voor ongeveer een vijfde van de stroomvoorziening.

De Oekraïense regering heeft het Kremlin er herhaaldelijk van beschuldigd de centrale onder vuur te nemen. Volgens Rusland doen Oekraïense militieleden dat, of Oekraïense strijdkrachten op de noordelijke oever van de rivier Dnjepr. De kerncentrale staat op de zuidelijke oever, ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Zaporizja.

Grossi hoopt dat er een regeling getroffen kan worden waarmee het hele complex buiten het strijdgewoel blijft. Dit hebben de VN eerder bereikt met het vervoer over zee van Oekraïense landbouwproducten. Op initiatief van Turkije en de VN bereikten Rusland en Oekraïne in juli een akkoord dat vrachtschepen met landbouwproducten aan boord ongestoord Oekraïense havens kunnen verlaten en naar de zeestraat Bosporus (Turkije) kunnen varen. Lege vrachtschepen mogen volgens de deal naar Oekraïne varen om lading op te halen.