Clicky


Logistiek dienstverlener Dachser blijft groeien

Logistiek dienstverlener Dachser blijft groeien
18-04-2012 11:59 | Bedrijfsresultaten | auteur de redactie
KEMPTEN/MÜNCHEN - Internationaal logistiek dienstverlener Dachser behaalde in 2011 een omzetstijging van 13 procent. De omzet bedroeg 4,3 miljard euro. De in totaal 21.000 medewerkers van het familiebedrijf, werkzaam in 315 vestigingen, leverden een belangrijke bijdrage aan dit succes

Wereldwijd verwerkte Dachser in 2011 49,3 miljoen zendingen met een totaalgewicht van 37,1 miljoen ton. "Het afgelopen jaar zijn de markten na de crisis en het daaropvolgende herstel weer in iets kalmer vaarwater terechtgekomen. Dachser ligt weer volledig op de koers die wij zien als ideaal voor een gezonde en duurzame ontwikkeling", aldus Bernhard Simon, woordvoerder van de Raad van Bestuur van het concern. De komende vijf jaar wil Dachser ongeveer 1,3 miljard euro investeren, voornamelijk in zijn Europese vervoersnetwerk.

Dachser in Nederland groeit en investeert
Dachser Netherlands B.V. noteerde in 2011 een omzet van 79,4 miljoen euro. Dat is 20 procent meer dan in 2010. In Nederland heeft Dachser vestigingen in Zevenaar, Waddinxveen, Maastricht en Schiphol. Samen verwerkten zij 928.449 zendingen met een totaal gewicht van 415.495 ton. Op dit moment telt Dachser in Nederland 335 medewerkers.

In Zevenaar bouwt Dachser een van haar grootste vestigingen in Europa. De totale oppervlakte van de nieuwbouwlocatie beslaat meer dan 83.000 m². In september van dit jaar verwacht Dachser het nieuwe pand te betrekken. "De nieuwbouw in Zevenaar maakt verdere groei in Nederland mogelijk”, zegt Aat van der Meer, directeur Dachser Netherlands. "Op middellange termijn creëren we hiermee zo´n 40 à 50 nieuwe arbeidsplaatsen. Met de inzet van extra personeel kunnen we onze doelstellingen om te groeien in Chem-Logistics, Diy-Logistics, Warehousing, Contractlogistiek en Cargoplus verder realiseren. Ook in 2012 willen we weer dubbele groeicijfers halen."



Investeren in vakmensen
Dachser gaat de komende jaren flink investeren in vakmensen om blijvend te kunnen inspelen op de vraag van de markt. Volgens Bernhard Simon is investeren in toekomstige generaties van onschatbare waarde: "Alleen door zelf consequent mensen op te leiden en bij te scholen vangen we het tekort aan goede arbeidskrachten op."

European Logistics realiseert meeste omzet
De grootste divisie van Dachser behaalde een omzet van 2,6 miljard euro en is daarmee verantwoordelijk voor 61 procent van de totale omzet van het concern. Het Europese vervoersnetwerk is het hart van de onderneming en werd in 2011 verder uitgebreid. Via de drie Eurohubs in Bratislava, Clermont-Ferrand en Überherrn/Saarland bundelt Dachser stukgoed nog doelgerichter en systematischer. Hierdoor wordt de efficiëntie, het rendement en de milieuvriendelijkheid van pan-Europese transporten in groupage verder geoptimaliseerd.

Toekomstplannen Air & Sea Logistics
De bloeiende wereldwijde handel zorgde bij de divisie Air & Sea Logistics ook in 2011 tot een flinke groei. Dankzij een omzetstijging van 17 procent werd voor het eerst de miljardgrens overschreden (1,1 miljard euro). Ook voor de toekomst legt deze Dachser divisie de lat hoog. De divisie wil in 2017 een omzet van 2,2 miljard euro behaald hebben. Bij Air & Sea Logistics zullen dan 5.000 medewerkers werkzaam zijn in 220 vestigingen in 49 landen. In 2011 waren dat 3.200 medewerkers in 141 vestigingen in 28 landen.

De expansie zal worden ondersteund door het in eigen huis ontwikkelde softwarepakket Othello. De komende jaren wordt deze software stapsgewijs ingevoerd in alle vestigingen van Air & Sea Logistics. De verschillende transport¬managementsystemen zijn uniform en met elkaar geïntegreerd. Hierdoor biedt Dachser zijn klanten wereldwijd onafhankelijk van plaats of transportwijze een continue en transparante stroom aan informatie.

Dachser Food Logistics
De omzet van Dachser Food Logistics steeg in 2011 tot 555 miljoen euro, een toename van 16 procent. Daarmee zette deze divisie zich goed in de markt en wist een aandeel van 13 procent in de totale omzet van het concern te veroveren.