Clicky


EU akkoord over trainingsmissie voor 15.000 Oekraïners

EU akkoord over trainingsmissie voor 15.000 Oekraïners
14-10-2022 11:46 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De EU-landen zijn het eens over een trainingsmissie voor zo'n 15.000 Oekraïense militairen. De trainingen gaan vooral in Polen en Duitsland plaatsvinden, die ieder een hoofdkwartier van de zogeheten EUMAM gaan huisvesten, laten EU-bronnen weten.

Nu de Russische oorlog tegen Oekraïne maar voortduurt, wordt het opleiden van nieuwe militairen steeds belangrijker. Het Oekraïense leger moet leren omgaan met moderne westerse wapens en doet meer en meer een beroep op nieuwe rekruten zonder oefening of ervaring.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bekrachtigen het akkoord maandag bij een bijeenkomst in Luxemburg, zeggen ingewijden. Alle lidstaten hebben bij monde van hun ambassadeur al ingestemd.

Defensieminister Kajsa Ollongren zei eerder dat Nederland "zeker" en "heel graag" gaat bijdragen aan de missie. Nederland leerde Oekraïense militairen samen met Duitsland al om de pantserhouwitsers te bedienen die de twee landen naar Oekraïne hebben gestuurd. Nederland en Duitsland trainen Oekraïners verder in het opruimen van mijnen. Ook assisteren Nederlanders bij de militaire basisopleiding die Oekraïners in het Verenigd Koninkrijk krijgen. Het is nog onduidelijk welke bestaande trainingen binnen EUMAM gaan vallen en wat er extra bijkomt.

Financiering

De missie moet betaald worden uit het EU-fonds waaruit EU-landen ook steeds putten om wapenleveringen aan Oekraïne te bekostigen. Uit dat potje bestemmen de EU-landen nog eens 500 miljoen euro voor wapens voor Oekraïne, melden Brusselse bronnen. Daarmee komt het bedrag dat daarvoor sinds het uitbreken van de oorlog is vrijgemaakt op ruim 3 miljard euro.

Het fonds, de zogeheten Europese Vredesfaciliteit, begint wel leeg te raken. Het bevatte 5,7 miljard euro, waarmee de EU het zeven jaar (tot 2027) moest kunnen doen. Nu een flink deel dus al is opgegaan aan Oekraïne en kleinere missies in bijvoorbeeld Afrika, gaan steeds meer stemmen op om het fonds aan te vullen.