Clicky


Voetbalramp Indonesië veroorzaakt door traangas

Voetbalramp Indonesië veroorzaakt door traangas
14-10-2022 14:14 | Sport | auteur ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG

MALANG - Het drama in een voetbalstadion in Indonesië waarbij op 1 oktober meer dan 130 mensen omkwamen, is veroorzaakt door traangas dat de politie afschoot. Veiligheidsminister Mohammad Mahfud presenteerde vrijdag de resultaten van het officiële onderzoek naar de ramp. Daarin staat dat de politie "excessief" optrad.

Mahfud zei dat uit beelden van beveiligingscamera's in en rond het stadion van Malang, een stad op Java, blijkt dat de meeste mensen omkwamen of gewond raakten in het gedrang dat ontstond nadat de politie traangas op de menigte had afgevuurd. Volgens de minister werden mensen doodgedrukt, terwijl ze op zoek waren naar vrienden of probeerden om anderen die op de grond lagen te helpen.

De internationale voetbalbond FIFA verbiedt het gebruik van traangas in stadions, maar de agenten in het stadion wisten dat niet, zei Mahfud. Ze vuurden bovendien granaten af in willekeurige richting. Er loopt nog een apart onderzoek naar de chemische samenstelling van het gebruikte gas, maar Mahfud zei dat "dat niets afdoet aan de conclusie dat de vele doden vooral te wijten zijn aan traangas".

Verantwoordelijkheid top

De onderzoekers willen ook dat bestuurders van de Indonesische voetbalbond en de club Arema FC hun verantwoordelijkheid nemen. In aanloop naar de wedstrijd tussen de club uit Malang en aartsrivaal Persebaya Surebaya werden veiligheidswaarschuwingen genegeerd en er werden meer kaarten verkocht dan was toegestaan.

Na afloop van de wedstrijd, die Malang met 2-3 verloor, bestormden duizenden supporters het veld. Daarop schoot de politie met traangas, waarna paniek uitbrak in het stadion. Zeker zes mensen worden strafrechtelijk vervolgd voor het drama.