Politie: aangereden bus op spoorovergang had technische problemen
BERGEN OP ZOOM - [update 21:50 uur] De bus die maandagochtend werd aangereden door een trein op een spoorwegovergang bij Bergen op Zoom kwam stil te staan door technische problemen. Dat heeft de 67-jarige buschauffeur aan de politie verklaard, meldt de politie.
"De chauffeur heeft ter plaatse verklaard dat hij met groen licht van de verkeerslichten die bij de spoorwegovergang staan, het spoor is opgereden, en dat de bus toen op de overgang stilviel. Toen kwamen de spoorbomen naar beneden en is hij uit de bus gesprongen", aldus een woordvoerder van de politie.
De politie heeft de chauffeur aangemerkt als verdachte, maar zegt de man pas te verhoren als de resultaten van het onderzoek naar de toedracht van de aanrijding bekend zijn. Er moet sporenonderzoek ter plaatse gedaan worden en technisch onderzoek naar de bus. Een verkeersongevallenanalist, medewerkers van de Verkeerspolitie en de Landelijke Eenheid voeren het onderzoek uit.
De bus, waar op het moment van de aanrijding niemand meer in zat, werd doormidden gereden door een trein. De bus had geen dienst meer. De chauffeur was na een ochtenddienst met de bus onderweg naar de stalling, zei busvervoerder Connexxion eerder maandag. Op de bus stond een logo van Connexxion, maar hij werd op het moment van de aanrijding gebruikt door een onderaannemer, BusiNext.
Zowel de chauffeur als de treinmachinist en de 85 inzittenden van de trein zijn door hulpdiensten onderzocht. Niemand raakte gewond, wel waren er twee reizigers met lichte hoofdpijnklachten, aldus de politie.
De ontstane ravage is volgens spoorbeheerder ProRail enorm. Door de aanrijding kunnen er drie dagen lang vanwege herstelwerkzaamheden geen treinen rijden tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Wel rijden er stop- en snelbussen. Door de aanrijding was er maandag ook het grootste deel van de dag geen treinverkeer mogelijk tussen Bergen op Zoom en Zeeland. ProRail meldde maandagavond dat het treinverkeer tussen Bergen op Zoom en het Zeeuwse Kruiningen grotendeels kon worden hervat.