Clicky


Bakkers doen het licht uit als protest tegen energiecompensatie

Bakkers doen het licht uit als protest tegen energiecompensatie
21-10-2022 15:04 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Honderden bakkers in het hele land doen dit weekend de lichten uit in hun zaak. Dat doen zij uit protest tegen de energiecompensatie die het kabinet biedt. Deze is volgens de sector ontoereikend.

Tijdens de openingstijden blijven in de bakkerijen de lichten uit en worden kaarsen ontstoken als publieksvriendelijke actie. De organisatie spreekt over een "fluwelen protest", om de consument en de politiek te laten zien dat het water veel bakkers in Nederland "tot boven de lippen" staat.

Volgens de organisatie zien bakkers uit zowel het mkb als het grootbedrijf "hun bedrijven ten onder gaan door de toenemende kostenstijgingen". Brood bakken "is niet meer op te brengen tegen de huidige energieprijzen", zo valt te lezen in een persbericht.

Het kabinet heeft 3,1 miljard euro energiesteun toegezegd voor het mkb vanaf april volgend jaar. "Maar bakkers moeten nog maar zien of ze december halen", zegt Sandra Pluim van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij, de coördinator van de actie. Ook houdt het kabinet volgens Pluim onvoldoende rekening met de verschillen tussen grote en kleine bedrijven in de branche.