Clicky


Politici veroordelen actie Forum-Kamerlid tegen journalist

Politici veroordelen actie Forum-Kamerlid tegen journalist
23-10-2022 23:06 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Bewindslieden en Kamerleden reageren fel en uiterst verontwaardigd op een actie van Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) tegen een politiek verslaggever van SBS6. "Doelbewust intimiderend en ondermijnend. Puur vergif, dit", twittert minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening).

"Walgelijk, kwaadaardig en levensgevaarlijk", vindt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Ze reageren daarmee op de eerste YouTube-aflevering van een serie van Van Meijeren, getiteld 'Riooljournalistiek ontmaskerd'. In de eerste aflevering valt hij politiek verslaggever Merel Ek aan op haar gebruik van het woord liquidatie. Ek gaf in een eerdere vraag aan het FVD-Kamerlid een uitleg aan de term die niet bleek te kloppen. In een reactie op Twitter en in het gesprek met Van Meijeren geeft ze dat toe. Ze voegt eraan toe dat het punt dat ze wilde maken blijft staan: "Woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd."

De SBS-verslaggever noemt de manier waarop Van Meijeren haar heeft benaderd "niet oké". Het Kamerlid kwam samen met iemand die aan het filmen was naar haar werkruimte in de Tweede Kamer. Eerst wilde ze zo niet in gesprek gaan. Nadat Van Meijeren zei: "We hebben de camera weg" gaan ze alsnog in gesprek, terwijl de camera het geluid heimelijk opneemt. "Ik ben altijd bereid erover in gesprek te gaan, maar de manier waarop dit nu wordt gedaan, gaat te ver", voegt Ek eraan toe in haar reactie op Twitter.

Dieptepunt

Naast bewindslieden hebben ook diverse Kamerleden er geen goed woord voor over. "Het is een trieste week met dieptepunt na dieptepunt. Nu moet de journalistiek het ontgelden", twittert GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. De aanvallen op politiek verslaggever Ek en "daarmee de journalistiek gaan alle perken te buiten. Stop. Het is genoeg geweest." Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers zegt dat dit "bedreigend" is "voor de veiligheid van journalisten, voor het vrije woord, voor onze democratie. Doodeng. Onacceptabel."

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NJV) noemt de manier waarop Van Meijeren de journalist benadert dieptriest. "Hij benadert haar ook nog eens persoonlijk, daardoor is de impact nog groter." Hij noemt de actie "in alle opzichten alarmerend en kwalijk. Vooral omdat hij Kamerlid is én aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: 'journalisten pas op'. Dit soort acties ondermijnen de rol van journalist." De NVJ onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen. Hij wil daarover in gesprek met de hoofdredactie van SBS en Ek.

Forum voor Democratie is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.