Clicky


Versoepeling regels Rusland biedt kansen voor exporteurs en investeerders aldus SGS

Versoepeling regels Rusland biedt kansen voor exporteurs en investeerders aldus SGS
09-05-2012 10:35 | Overig | auteur de redactie
ANTWERPEN/AMSTERDAM - Veel Benelux-bedrijven zijn vanwege de veranderende certificering op dit moment wat huiverig om in Rusland te investeren. "Wat als je nu gaat produceren of exporteren en over een maand worden de regels weer aangepast?" Gelukkig voor de exporteurs en investeerders gloort er licht aan de horizon.

Het hangt ervan af om welke producten het gaat, stelt Jozef Somers van SGS Benelux in Antwerpen. "Voor machines is de regelgeving intussen vergelijkbaar met die in Europa. Aangepaste certificering voor andere producten, zoals elektronica en elektrotechnische installaties, zullen op korte termijn volgen."

Hiervoor zijn twee homogeniserende ontwikkelingen van belang: de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie en de 2010 ingestelde Douane Unie. De unie omvat afspraken tussen Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan die in 2014 volledig zullen zijn doorgevoerd. Deze vereenvoudigen de import en doorvoer.

Volgens Jozef Somers van SGS biedt dit nieuwe kansen en betere bescherming voor Nederlandse en Belgische exporteurs en investeerders. SGS, met 70.000 medewerkers wereldwijd marktleider in certificering, is sinds 1993 geaccrediteerd om volgens de Russische GOST Standard te certificeren (de tegenhanger van het CE-kenmerk).

Hij waarschuwt daarbij, net als NL EVD Internationaal en Flanders Investment & Trade, voor Russische organisaties voor goedkope certificering. "Die agenten zeggen: "Ik regel dat wel." Maar als ze omvallen, wat vaak gebeurt, of je wilt van ze af, heb je geen poot om op te staan. Juridisch verlies je het vrijwel altijd. Het is verstandiger om met een Europese organisatie te werken. Dat geldt overigens ook als je naar de VS wilt exporteren."

Jozef Somers is één van de docenten tijdens de Rusland Week die 12 tot en met 15 juni in Nederland wordt georganiseerd door Venster naar Rusland. Deze in Brabant gevestigde organisatie functioneert al jarenlang in het verlengde van semi-overheidsorganisaties als succesvolle matchmaker voor Nederlandse en Russische bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden en NGO's.

Tijdens de Rusland Week wordt in drie symposia aandacht besteed aan succesvol ondernemen in Rusland, succesvol investeren in Rusland en aan onderwijsvernieuwing in Rusland. Meer informatie is te vinden op: www.vensternaarrusland.nl.