Clicky


OM eist 42 maanden celstraf wegens uitbuiting in de prostitutie

OM eist 42 maanden celstraf wegens uitbuiting in de prostitutie
26-10-2022 13:55 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - De officier van justitie heeft woensdag 42 maanden gevangenisstraf geëist tegen een 41-jarige man die ervan verdacht wordt een Poolse vrouw te hebben uitgebuit. Ruim zeven jaar lang werd de vrouw gedwongen op de Amsterdamse Wallen als prostituee te werken. Verdiensten moest zij grotendeels afstaan aan de verdachte. De vrouw geeft aan dat het om een bedrag van bijna zes ton is gegaan.

De vrouw heeft in juli en november 2019 aangifte gedaan en uitgebreid verklaard over de verdachte. De uitbuiting vond plaats in de periode 8 mei 2004, de dag dat ze in Nederland aankwam, tot 28 november 2011, de dag dat de verdachte naar het buitenland was vertrokken. In 2011 en in 2013 heeft de vrouw al met de politie gesproken over het feit dat ze werd uitgebuit, maar toen durfde ze nog geen aangifte te doen.

Het tijdsverloop en de verschillende politiecontacten dragen bij aan de betrouwbaarheid van het verhaal en tonen haar angst om aangifte te doen aan, aldus de officier vandaag op zitting. “Die angst en kwetsbaarheid moet de reden zijn geweest voor dit lange tijdsverloop en het pas laat aangifte doen. (-) Gelet hierop kan de aangifte als betrouwbaar worden aangemerkt en als uitgangspunt worden genomen.”

In haar verklaringen heeft de vrouw aangegeven in 2004  verliefd te zijn geworden op de verdachte. Omdat ze geld nodig hadden om te eten ging ze op voorstel van verdachte als prostituee aan het werk. Eerst in Italië, later in Nederland in Alkmaar en in Amsterdam.

Ter ondersteuning van haar aangifte heeft de vrouw twee opnames van gesprekken met de verdachte aan de politie overhandigd. Uit deze gesprekken wordt, volgens het Openbaar Ministerie, duidelijk dat de vrouw voor de verdachte in de prostitutie werkzaam is, dat zij daar veel geld mee verdient en dat de verdachte sterke druk uitoefent om haar nog meer geld te laten verdienen. Ook bedreigt de verdachte haar en scheldt hij haar uit. De verklaringen van de vrouw worden ondersteund door een getuige.

De officier in zijn requisitoir: “Verdachte heeft blijkens de aangifte zich eerst als een leuke man opgesteld maar al snel veranderde de vakantiesfeer in een nachtmerrie, met als resultaat dat aangeefster jaren lang voor de verdiensten van verdachte op de wallen heeft gewerkt. Lange dagen, dubbele shift en soms tientallen klanten op een dag die keer op keer seks met haar hadden, terwijl ze dit werk haatte. Zelfs klanten valt het op hoe verschrikkelijk veel ze heeft gewerkt vanaf 2004. Verdachte heeft een verschrikkelijk leven vol angst gecreëerd voor aangeefster op een manier waar zij tot de dag van vandaag last van heeft.”