Clicky


Meerdere processen-verbaal bij controle gevaarlijke stoffen in Maasbracht

Meerdere processen-verbaal bij controle gevaarlijke stoffen in Maasbracht [+foto's]
27-10-2022 09:51 | Gevaarlijke Stoffen | auteur Redactie

MAASBRACHT - Woensdag 26 oktober controleerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met het RDW op het terrein van Rijkswaterstaat in Maasbracht. Er werd specifiek gecontroleerd op het vervoer van gevaarlijke stoffen. In totaal elf vrachtwagens werden aan een controle onderworpen.

Bij één oplegger was een band dusdanig versleten dat deze eerst moest worden vervangen. Tegen de chauffeur is hiervoor een proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens de controle van een vrachtwagencombinatie die diverse gevaarlijke stoffen vervoerde, bleek dat de lading niet goed vaststond. Een IBC met ethanol (UN 1170, 3, III) bleek niet op het vervoersdocument te zijn vermeld.

Van een bijtende vloeistof (UN 1814) week de hoeveelheid af ten opzichte van wat er in de oplegger was geladen. Hiervoor is tegen de chauffeur en de vervoerder een proces-verbaal opgemaakt. Beiden accepteerden het schikkingsvoorstel van respectievelijk 500 euro en 1500 euro.

Bij de controle van een andere combinatie die gevaarlijke stoffen vervoerde, bleek ook hier de lading niet goed vastgezet. Daarnaast lagen stuwbalken los, waardoor tijdens het remmen de gevaarlijke stoffen hadden kunnen beschadigen.

Verder bleek het oranje bord op de trekker niet goed zichtbaar en waren de brandblussers uit de keuring. Omdat de chauffeur over middelen beschikte om alles vast te zetten, is tegen de chauffeur proces-verbaal opgemaakt.

Waarschuwingen werden gegeven vanwege het oranje bord en de brandblussers. Deze laatste moesten ter plekke worden omgeruild voor nieuwe voordat hij verder mocht rijden.

Foto's: ILT